Binnenland

Het ‘piept en kraakt’ nog niet bij begrafenisondernemers

Begrafenisondernemers zijn vooralsnog goed in staat om eventuele pieken op te vangen nu de coronasituatie in het land verergert en mogelijk meer mensen aan het virus komen te overlijden.

ANP
24 November 2021 18:01Gewijzigd op 24 November 2021 18:17
beeld ANP, Koen van Weel
beeld ANP, Koen van Weel

Door de coronacrisis is er al een tijd lang sprake van oversterfte. Zeker in de eerste maanden van de crisis hadden uitvaartondernemingen het een stuk drukker. Maar een eventuele nieuwe piek, is voor de sector te behappen zonder afbreuk te doen aan de waardigheid van het afscheid, meldt branchebureau voor gecertificeerde uitvaartondernemingen BGNU. „Het piept en het kraakt nog niet”, aldus BGNU-directeur Heidi van Haastert.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de oversterfte de laatste weken duidelijk aan het oplopen. Sinds begin augustus ligt de sterfte al boven de aantallen die gebruikelijk zijn in deze periode. Een verklaring voor de hogere sterfte heeft het CBS nog niet. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werden wel meer sterfgevallen van coronapatiënten geregistreerd.

Van Haastert benadrukt dat de oversterfte nog beheersbaar is. Die is, anders dan eerder tijdens de crisis, beter verspreid over het land. Daarbij is in de sector ook wel sprake van overcapaciteit waarmee de drukte goed op te vangen is.

Aan het begin van de crisis was het in bepaalde regio’s zoals in het zuiden van het land wel spannend, aldus Van Haastert. „Toen moesten wel alle zeilen bijzetten. Met behulp van de overheid werd het toen bijvoorbeeld mogelijk om een langere periode te hanteren tussen het overlijden en het begraven of cremeren van een persoon, waar doorgaans tot zes dagen tussenzit. Daardoor konden alle overledenen in alle rust begraven worden. Daarnaast moest er hier en daar ook extra koelruimte worden gehuurd om overledenen te bewaren. Het leger stond destijds klaar met materieel om bij te springen, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig.”

Van Haastert waakt ervoor dat de afscheidsplechtigheid geen „lopende bandwerk” wordt. In crematoria en in uitvaartlocaties worden meestal tot twee plechtigheden per dag gehouden. Door wat te schuiven in de tijden zit hier nog wat ruimte, zonder inbreuk te doen op de kwaliteit. Verder zouden begrafenisondernemers ervoor kunnen kiezen om bijvoorbeeld vaker op zondag afscheidsplechtigheden te organiseren.

De branche is volgens BGNU gewend om met fluctuaties te werken. Daarmee zijn de ondernemingen ook in staat pieken en dalen op te vangen. Jaarlijks overlijden gemiddeld zo’n 155.000 mensen. De bedrijven en ondernemers die onder BGNU vallen zijn goed voor circa 60 procent van de begrafenissen en crematies. Doorgaans kost een afscheid zo’n 5000 tot 6000 euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer