Nieuwe lockdown in Oostenrijk kost 1,2 miljard euro per week
De laatste inspanningen van Oostenrijk om de coronapandemie te beteugelen kunnen 1,2 miljard euro per week kosten. Daarnaast kunnen door de nieuwe lockdown in het land zo’n 400.000 werknemers gedwongen worden gebruik te maken van een door de overheid gesubsidieerd banenprogramma.
Oostenrijk zit sinds afgelopen maandag als eerste land in West-Europa weer compleet op slot om de sterke toename van het aantal coronabesmettingen te keren. Alleen supermarkten, drogisten en apotheken mogen openblijven. De horeca en de meeste scholen blijven in ieder geval de komende tien dagen dicht. De lockdown zal na tien dagen worden geëvalueerd en uiterlijk op 13 december aflopen.
Het is de vierde keer dat het land met bijna 9 miljoen inwoners helemaal in lockdown gaat. Ook wil Oostenrijk, als eerste van de EU-landen, per 1 februari een algemene vaccinatieplicht invoeren.
De maatregelen hebben grote gevolgen voor toeristen van het Alpenland. Zo zijn de populaire kerstmarkten gesloten en mogen hotels na het begin van de lockdown geen nieuwe toeristen meer ontvangen. De totale economische klap zou met 50 procent kunnen stijgen als gevolg van verloren verkopen tijdens de belangrijke koopjesperiode voor de kerstvakantie.
De verwachte deelname aan het banenprogramma van de overheid, waarbij Oostenrijk een deel van de lonen betaalt van werknemers die door de lockdown gedwongen worden minder te werken of thuis te blijven, ligt volgens de minister van Arbeid Martin Kocher vier tot vijf keer hoger dan het aantal van voor de nieuwe lockdown.