Coronabewijs verplicht op werk en in ov in Duitsland
Vanaf woensdag is een coronatoegangsbewijs verplicht om naar werk te gaan of om het openbaar vervoer te nemen in Duitsland. Mensen moeten zijn ingeënt, genezen of recent negatief getest op het coronavirus. De regel is zeker tot 19 maart 2022 van kracht.
Met het invoeren van het zogenoemde 3G voor de werkvloer en het ov wil Duitsland het aantal nieuwe coronabesmettingen verminderen. Het is een uitbreiding van het huidige Duitse beleid, momenteel zijn de toegangsbewijzen al verplicht om onder meer evenementen en sportwedstrijden bij te wonen of naar de horeca te gaan. In Duitsland loopt net als in Nederland het aantal besmettingen al weken op tot recordhoogtes. De ziekenhuizen komen ook steeds verder onder druk te staan.
Duitsers kunnen met een QR-code of een vaccinatieboekje aantonen dat ze volledig zijn ingeënt tegen het virus. Een boosterprik is hiervoor niet nodig. Mensen die Covid-19 hebben gehad moeten kunnen aantonen dat ze zijn genezen met een officieel bewijs hiervan.
Mensen die niet zijn ingeënt of dat bewijs niet willen laten zien, moeten zich iedere dag laten testen. De werkgever moet twee tests per dag vergoeden en werknemers kunnen wekelijks een gratis sneltest laten afnemen. De rest moeten ze zelf betalen, meldt de krant Rheinische Post.
De werkgever moet controleren op het coronatoegangsbewijs. Bij mensen die zijn ingeënt of genezen is die controle eenmalig, mensen die zich laten testen moeten dagelijks worden gecontroleerd of ze een toegangsbewijs hebben.
De maatregel is ingevoerd om een lockdown te voorkomen. De Duitse overheid wil op deze manier scholen en winkel kunnen openhouden. Op 9 december wordt de maatregel geëvalueerd.