Herstel hoogveen om meer CO2 op te vangen
’s GRAVELAND (ANP) - Natuurmonumenten gaat het Fochteloërveen op de grens van Friesland en Drenthe aanpakken. Niet alleen om de biodiversiteit in het kwetsbare hoogveen te herstellen, maar ook omdat nat hoogveen veel koolstofdioxide (CO2) opslaat. Hoogveen slaat bijvoorbeeld meer CO2 op dan een vergelijkbare oppervlakte aan bos. Herstel van het hoogveen is daarom ook belangrijk vanwege de klimaatverandering, aldus Natuurmonumenten. Het veen verdroogt nu doordat het steeds warmer wordt.
Er komen maatregelen om regenwater langer vast te houden. Daarvoor worden kades in het gebied hersteld. Als het veen natter blijft gaat het weer groeien en dat is belangrijk voor de opslag van CO2. Daarnaast helpt vernatting om zeldzame soorten zoals de lavendelheide en kraanvogels te behouden.
De natuurbeheerder investeert samen met de provincies Friesland en Drenthe, Staatsbosbeheer, waterschappen, gemeenten en het Rijk 25 tot 30 miljoen euro. Het werk begint in het najaar van 2022. Het Fochteloërveen is het best bewaarde hoogveengebied van Nederland en een belangrijk veengebied in Europa. Het gebied bij Veenhuizen is ontstaan door turfsteken.