Kerk & religie

Biden toch niet uitgesloten van communie

Ondanks de grote woorden die de Amerikaanse bisschoppen vorig jaar spraken, wordt president Biden niet vanwege zijn abortuspolitiek uitgesloten van deelname aan de communie.

19 November 2021 13:29
President Joe Biden. beeld AFP, Mandel Ngan
President Joe Biden. beeld AFP, Mandel Ngan

Dat hebben de bisschoppen deze week besloten.

Het kan verkeren. Nog geen jaar geleden liet een duidelijke meerderheid van de Amerikaanse bisschoppen weten dat Joe Biden in de toekomst de communie onthouden zou worden als hij geen beperkingen wilde opleggen aan de abortuspraktijk. Dat voornemen moet hard zijn aangekomen bij de president en zijn vrouw. Zij zijn trouw lid van de Rooms-Katholieke Kerk. Ze proberen wekelijks de mis bij te wonen.

Toch heeft Biden het achterliggende jaar zelfs niet het geringste signaal afgegeven iets met die waarschuwing te doen. Wat hem betreft, blijft de vrouw volledig baas in eigen buik.

Dit voorjaar zetten de bisschoppen de eerste concrete stappen. Tijdens hun voorjaarsvergadering besloten ze tot het opstellen van toelatingscriteria voor het deelnemen aan de eucharistie. Daarbij was het vaste voornemen om beleidsmakers die de abortuspraktijk steunen uit te sluiten.

Lekengelovigen

Het document dat deze week tijdens de najaarsvergadering van de bisschoppen in Baltimore in stemming werd gebracht, bevat die criteria. Maar nergens staat een bepaling op grond waarvan voorstanders van abortus uitgesloten kunnen worden. In een persverklaring staat dat „niemand de heilige communie mag ontvangen als hij gebukt gaat onder ernstige zonden zonder voorafgaande belijdenis en vrijspraak.” Degenen die willens en wetens de leer van de kerk over morele kwesties verwerpen, moeten wegblijven van het ontvangen van de communie. Verder zegt het aangenomen document dat „lekengelovigen die een vorm van openlijke autoriteit uitoefenen” een bijzondere verantwoordelijkheid hebben. Zij moeten hun geweten vormen „in overeenstemming met het geloof van de kerk en de morele wet, en de mensengemeenschap dienen door het menselijk leven en de menselijke waardigheid hoog te houden.” Deze tekst werd tijdens een geheime stemming aanvaard met 222 stemmen voor en 8 tegen.

De wijziging van visie bij de Amerikaanse bisschoppen wordt algemeen toegeschreven aan de druk die in de achterliggende tijd vanuit Rome op de Amerikaanse geestelijken is uitgeoefend. De paus liet de Amerikaanse bisschoppen weten nog nooit aan iemand de communie te hebben geweigerd. Daarnaast waarschuwde het Vaticaan om van de eucharistie geen politiek wapen te maken en te voorkomen dat de kwestie tot verdeeldheid binnen het episcopaat zou leiden.

Ongeloofwaardig

Aartsbisschop José H. Gomez probeerde deze week tijdens de persconferentie de schade aan de reputatie van de bisschoppenconferentie nog te beperken door te zeggen dat de democratische abortuspolitiek nooit de aanleiding voor de tekst was geweest. Veeleer zou de aanleiding zijn dat veel rooms-katholieken de leer over de eucharistie volgens opiniepeilingen slecht kennen of niet geloven. In de Amerikaanse media wordt die toelichting afgedaan als „ongeloofwaardig. Iedereen weet dat de bisschoppen Biden en Nancy Pelosi op het oog hadden”, stelt CNN.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer