Leerling gebruikt vaker zelftest
Steeds meer leerlingen in het voortgezet onderwijs zitten in quarantaine. Nu de coronabesmettingen oplopen, zien schoolleiders dat zelftesten vaker worden gebruikt.
De locatie Krabbendijke-Kerkpolder van het Zeeuwse Calvijn College mist momenteel de helft van de scholieren. Eén afdeling is zelfs helemaal gesloten, op advies van de GGD, vertelt bestuursvoorzitter Jan Bakker. Ook zijn op meerdere locaties klassen naar huis gestuurd.
Bij elke besmetting heeft de school contact met de GGD. „Als er twee of drie leerlingen uit dezelfde klas positief getest zijn, adviseert die al snel om de hele groep naar huis te sturen”, merkt Bakker. Gemiddeld zit nu 10 procent van alle Calvijn-leerlingen thuis.
Ook op het Ichthus College in Veenendaal „explodeert het aantal besmettingen een beetje”, vertelt bestuurder Jaap van Dam. Deze week kwamen er vijftig nieuwe gevallen bij. In totaal zitten 154 van de 2000 leerlingen thuis – vooral uit de onderbouw. „Waarschijnlijk ligt de vaccinatiegraad daar lager dan onder oudere scholieren”, denkt Van Dam.
De school is overigens niet van plan de prik te gaan stimuleren. „De GGD bood aan om hier voorlichting te komen geven, maar dat wil ik niet. Ik weet dat een groep ouders het niet fijn vindt als leerlingen buiten hen om die informatie krijgen.”
Hard hoofd
In één Veenendaalse klas hadden zelfs elf leerlingen een positieve testuitslag. Na overleg met de GGD werd de rest van de groep naar huis gestuurd. Van Dam durft niet uit te sluiten dat de lessen straks weer volledig moeten. „Als deze stijgende lijn doorzet, heb ik er een hard hoofd in.”
Op de Pieter Zandt scholengemeenschap zit bijna 12 procent van de leerlingen thuis. Meest voorkomende redenen zijn volgens Jan Kettelarij, directeur onderwijs, dat deze jongeren op school nauw contact hadden met iemand die positief getest is of omdat er in het gezin sprake is van besmetting. Een minderheid van de afwezigen heeft zelf corona. De school hoeft momenteel geen hele klassen te missen.
Volgens Kettelarij is de GGD nu zo druk, dat de school „in feite zelf het bron- en contactonderzoek doet” wat betreft de schoolse contacten. „We moeten het daarvoor hebben van de communicatie met ouders en leerlingen. Gelukkig gebeurt dat trouw.”
Ook volgens Van Dam van het Ichthus College ontbreekt bij de GGD de capaciteit voor bron- en contactonderzoek. In Zeeland gebeurt dat nog wel, is Bakkers ervaring.
Zelftest
De bestuurder van het Calvijn College heeft de indruk dat er goed gebruik wordt gemaakt van zelftesten. „Na een besmetting in de klas kijken veel leerlingen toch even wat zo’n test uitwijst.”
Kettelarij ziet hetzelfde gebeuren in Kampen. „Toen de zelftesten voor het eerst beschikbaar kwamen, was de animo mondjesmaat. Maar nu de besmettingen oplopen, worden er meer afgehaald.” Grote weerstand tegen testen is er volgens hem niet.
In Veenendaal krijgen leerlingen tegenwoordig zelfs drie tests per week mee naar huis in plaats van twee. „Om frequenter te kunnen testen”, legt Van Dam uit. „We hebben toch zat van die dingen.” Soms gaat het alsnog mis. „Van de week liep een jochie hoestend en snotterend op school. Wat doe jij hier, vroegen we. Tja, hij had een negatieve zelftest. Maar bij klachten moet je natuurlijk nog steeds een PCR-test doen.”