Binnenland

Stichting strafbaar voor verstrekking wietolie

De stichting Suver Nuver en haar oprichter Rinus Beintema overtreden de Geneesmiddelen- en de Opiumwet door cannabisolie aan duizenden donateurs te verstrekken. Toch krijgen ze geen straf opgelegd, bepaalde de rechtbank in Zwolle donderdag.

ANP
18 November 2021 14:23

De 54-jarige voormalige wietkweker Beintema uit Sneek begon zijn stichting voor mensen die medicinale wietolie niet kunnen betalen. Alleen ontbeert zijn stichting de vergunning die nodig is voor de verstrekking van medicinale cannabisolie. Daarom stuurde hij zelf aan op een strafzaak, zo zei hij in oktober op de zitting. Beintema maakt de wietolie van knipafval, afkomstig van wiettelers en verstuurt de olie gewoon via de post aan zijn circa 16.000 donateurs. De politie onderschepte bij postsorteercentra in Eindhoven en Zwolle pakketjes van de stichting, waarop het OM tot vervolging overging.

Door op deze ongecontroleerde wijze wietolie te verstrekken kan de stichting de kwaliteit ervan niet waarborgen. „Dat staat op gespannen voet met het niveau van gezondheidseisen van de Geneesmiddelenwet”, las de rechter voor. De stichting schrijft in brochures en haar inschrijfformulier voor donateurs dat het middel ‘medicinaal’ is. Dat maakt de olie volgens de wet een geneesmiddel. En die mogen niet zonder vergunning verstrekt en verhandeld worden, aldus de rechtbank.

De duizenden donateurs hebben er baat bij omdat de cannabisolie bij hen pijn of ongemakken verlicht. Medicinale cannabisolie wordt niet vergoed door zorgverzekeraars en er zijn veel mensen die de olie niet kunnen betalen. De stichting verstrekt deze olie veelal slechts tegen de kostprijs. Voor deze maatschappelijk-sociale rol van Suver Nuver sluit de rechtbank haar ogen niet. Daarom krijgen zowel de stichting als haar oprichter geen straf opgelegd.

Tegen Beintema was drie maanden cel voorwaardelijk en een werkstraf van 120 uur geëist. De stichting moest wat het OM betreft een boete betalen van een ton, waarvan 60.000 euro voorwaardelijk.

Advocaat Tim Vis noemt het rechterlijk pardon een gedroomde uitkomst voor zijn cliënt in dit proefproces. „De rechter legt nadrukkelijk de bal bij politiek Den Haag. Het zou een gotspe zijn als de politiek de duizenden donateurs in de kou laat staan.” De stichting heeft het lab inmiddels ontmanteld, maar blijft strijden voor haar donateurs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer