„Mentale en financiële problemen teisteren ondernemers”
Een harde kern van het Nederlandse bedrijfsleven worstelt aanhoudend met psychische en financiële problemen.
Tussen de 100.000 en 150.000 ondernemers gaan gebukt onder stress, slapen slecht en zien betaalachterstanden oplopen, blijkt volgens het Financieele Dagblad (FD) uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van de Kamer van Koophandel.
Hoewel het dieptepunt van de coronacrisis achter de rug lijkt, kampt een aanzienlijke groep nog dagelijks met problemen. Verleden jaar gaf 14 procent zichzelf een onvoldoende voor zijn welbevinden, nu is dat 11 procent. Eerder gaf 20 procent de situatie van zijn bedrijf een onvoldoende, nu 13 procent. Daarmee lijkt 10 tot 15 procent van de ondernemers chronisch in slecht weer te zijn beland. Zij raken zowel zakelijk als emotioneel uitgeput.
De coronacrisis bracht bijna de helft van alle ondernemers zakelijk in de problemen. Ze zien hun omzet en winst teruglopen, verliezen klanten en raken financiële buffers kwijt. Een derde van de ondernemers moest zelfs zijn privé-spaarpot of pensioen aanspreken om het bedrijf overeind te houden. Een groep van 13 procent heeft schulden of betaalachterstanden. Twee derde hiervan wijt dit aan de coronacrisis.
Volgens arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare, die samen werkzaam zijn voor 1 miljoen werkenden, was in oktober sprake van ruimschoots een verdubbeling van het aantal ziekmeldingen als gevolg van een coronabesmetting. Het loslaten van het thuiswerkadvies van het kabinet in september heeft dus zijn weerslag op de werkvloer.
Het gemiddelde verzuimpercentage steeg vorig maand naar 4,6 procent, tegen 4,2 procent een maand eerder. Dat komt dagelijks neer op 50.000 extra ziekmeldingen in oktober, in vergelijking met september. De arbodiensteverleners noemen de stijging „uitzonderlijk hoog.”