Gezondheidsraad komt volgende week met advies boosterprik Janssen
De Gezondheidsraad komt eind volgende week met een advies over een mogelijke boosterprik voor mensen jonger dan 60 jaar die het coronavaccin van Janssen hebben gekregen. Minister Hugo de Jonge kondigde vorige week aan een spoedadvies te hebben aangevraagd en zei toen te hopen dat het oordeel deze week al zou komen.
Ouderen en zorgpersoneel met direct patiëntencontact kunnen vanaf vrijdag een boosterprik tegen het coronavirus krijgen. Vanaf 23 november komen inwoners van zorginstellingen aan bod. Ouderen komen aan de beurt op basis van leeftijd: de oudste ouderen eerst. Eind december worden 60-plussers uitgenodigd voor een prik. Daarna kunnen ook jongere mensen een prik krijgen, ook al is dat volgens de Gezondheidsraad nog niet nodig.
Vooral jongere mensen hebben het vaccin van Janssen gekregen. Die mensen waren al na één prik volledig gevaccineerd. De Jonge wil weten of de Gezondheidsraad het voor deze groep wenselijk acht een boosterprik te nemen. In verschillende andere landen wordt dat al gedaan. Zo oordeelde de Belgische Hoge Gezondheidsraad dat iedereen die eerder het vaccin van Janssen kreeg een extra vaccin aangeboden moet krijgen. Ook zijn er landen die hebben aangekondigd dat de ene prik met Janssen niet meer als volledige vaccinatie wordt gezien.
In principe krijgt iedereen die in aanmerking komt voor een boosterprik het vaccin van Pfizer of Moderna. De minister wil weten of dat ook wenselijk is voor de groep jongere mensen die Janssen kreeg.
Tot slot heeft de minister ook gevraagd of mensen onder de 60 die AstraZeneca hebben gekregen een boosterprik zouden moeten ontvangen. Dat vaccin is vooral toegediend aan mensen tussen de 60 en 65 en die krijgen sowieso binnenkort al een boosterprik.
De werking van de coronavaccins kan na verloop van tijd afnemen. Het RIVM houdt dat in de gaten. De boosterprik is bedoeld om de bescherming tegen het coronavirus te versterken.