Nieuwe schoolsluiting onwenselijk, ondanks hoge besmettingsgraad
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt elke dinsdag met een wekelijkse update over de stand van zaken van de coronapandemie. Wie in een discussie over de verspreiding van het virus een beetje beslagen ten ijs wil komen, doet er goed aan van deze wekelijkse rapportage kennis te nemen. Dat voorkomt al te gemakkelijke standpunten over effectief crisisbeleid.
Uit de weekcijfers van deze dinsdag viel met name de hoge besmettingsgraad onder kinderen en jongeren op. In de leeftijdscategorie van 10 tot 14 jaar gaat het om ruim 11.000 kinderen met een positieve test, 10,1 procent van alle positieve besmettingen. Meteen daarna volgen de 5- tot 9-jarigen met meer dan 9400 besmettingen, 8,6 procent van het geheel. Voor het complete beeld: bij Nederlanders boven de 45 jaar zijn de besmettingscijfers lager dan gemiddeld, daaronder juist hoger. Het RIVM spreekt van een „opvallende stijging” in de leeftijdsgroep 0 tot 12 jaar.
Uit dezelfde wekelijkse update blijkt dat ”school en kinderopvang” afgelopen week de plekken waren waar, op de thuissituatie na, de meeste besmettingen zijn opgelopen, 15,4 procent van het geheel. Daarna volgen ”bezoek in de thuissituatie (van of bij familie, vrienden)” (13,6 procent) en ”werksituatie” (7,4 procent). Ter vergelijking: 1,9 procent van de besmettingen vond plaats in de horeca en 0,1 procent tijdens een religieuze bijeenkomst.
Het is dan ook terecht dat het kabinet de oplossingen zoekt in maatregelen rond de plekken die hoog scoren, door het thuiswerkadvies en het thuisbezoekadvies aan te scherpen. Deze dringende overheidsadviezen zijn het waard ter harte genomen te worden. Immers, hoe beter de basisregels en dergelijke adviezen worden opgevolgd, hoe moeilijker het virus zich verspreidt. Dat heeft vervolgens direct gevolg voor het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames.
Wie bovenstaande cijfers op zich laat inwerken, zou kunnen denken dat het in het kader van virusbestrijding effectief is de scholen en universiteiten te sluiten. Het is echter meer dan terecht dat het kabinet niet koos voor deze rigoureuze maatregel. En het zou zeer onwenselijk zijn als de regering hiervoor alsnog kiest.
Hoewel er veel kinderen en jongeren besmet raken, worden de meesten van hen niet erg ziek. Daarbij: wie zich de eerdere schoolsluitingen herinnert, weet welke invloed die op kinderen en jongeren kunnen hebben. Juist vorige week kwamen schokkende cijfers uit RIVM-onderzoek naar buiten: tijdens de harde lockdown afgelopen voorjaar ervoer driekwart van de studenten prestatiedruk en kampte de helft met psychische klachten. En vorige maand bleek uit onderzoek van de Onderwijsinspectie dat er tijdens vorige schoolsluitingen achterstanden op sociaal-emotioneel en sociaal-maatschappelijk gebied zijn opgelopen. Alle reden dus om scholen niet opnieuw te sluiten en te voorkomen dat de jongste generatie het kind van de rekening wordt.