Economie

Plastic verpakking slecht recyclebaar

Van een willekeurige greep uit populaire supermarktproducten is ruim twee derde van de plastic verpakkingen niet goed recyclebaar. Dat blijkt uit een woensdag verschenen onderzoek van Natuur & Milieu. Vooral Jumbo en biowinkel EkoPlaza komen slecht uit de test.

Redactie economie
17 November 2021 11:45
Hester Klein Lankhorst. beeld Afvalfonds
Hester Klein Lankhorst. beeld Afvalfonds

De zeven door Natuur & Milieu onderzochte supermarktketens zijn sinds twee jaar aangesloten bij het Plastic Pact: een initiatief dat ertoe moet leiden dat in 2025 enkel goed recyclebare verpakkingen worden gebruikt.

Hoewel 65 procent van de plastic verpakkingen niet goed te recyclen is, is meer dan de helft van de probleemverpakkingen met een simpele aanpassing wél goed recyclebaar te krijgen. Een voorbeeld is het etiket. Als dat van papier is, en vastgelijmd zit op plastic, zit dat recycling in de weg. Zo ook de wikkel, op flessen wasmiddel. Die is vaak van ander materiaal gemaakt dan de fles, waardoor de sorteermachine hapert.

Een verpakking die niet te recyclen is, eindigt in de verbrandingsoven met een flinke uitstoot van CO2 en andere schadelijke gassen tot gevolg. De kwaliteit wordt lager en het plastic kan alleen voor eenmalige toepassingen als plastic opvulmiddel of bermpaaltje worden gebruikt, aldus Natuur & Milieu. Aangezien er een teveel aan dit soort plastic is, wordt het vaak verbrand.

Jelmer Vierstra, (Natuur & Mlieu) verantwoordelijk voor het onderzoek, noemt de uitslag „schokkend” en pleit voor strengere wetgeving. „Zo moeilijk is het dus niet; als producenten en supermarkten een beetje beter hun best doen, levert dat een enorme verbetering op.”

Uit een dinsdag verschenen jaarverslag van Het Afvalfonds Verpakkingen blijkt dat het recyclepercentage voor verpakkingen in Nederland wel is gestegen tot 82 procent. Nederland voldoet daarmee aan de wettelijke doelstelling van 70 procent, volgens Het Afvalfonds Verpakkingen, dat verantwoordelijk is voor recyclen van verpakkingen in Nederland. Ook behoort Nederland tot de koplopers in Europa.

Volgens Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van Stichting Afvalfonds Verpakkingen, geven de cijfers over 2020 wel een te rooskleurig beeld. Door de toename van het huishoudelijk verpakkingsafval was er een verschuiving in de afvalketen. De algemeen directeur verwacht dat die zal afnemen wanneer mensen minder thuiswerken.

De Europese Unie schrijft een nieuwe methode voor om het recyclingpercentage te berekenen. Er wordt dan gekeken naar het volume wat overblijft na sortering. De score van Nederland ligt dan lager. „We moeten dus alles op alles op zetten om de doelstellingen te blijven behalen”, aldus Het Afvalfonds Verpakkingen.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over circulaire economie. Natuur & Milieu hoopt dat het rapport politici aanmoedigt om scherpere afspraken met supermarkten te maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer