Levend dier gaat gemiddeld 111 kilometer op transport
Den Haag. Levende dieren leggen bij vervoer gemiddeld 111 kilometer af. Dat blijkt uit op een woensdag verschenen rapport van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), dat voor het eerst de omvang van dierenvervoer in Nederland in kaart heeft gebracht.
Dieren die binnen Nederland worden vervoerd, zijn gemiddeld 76 kilometer onderweg. Een dierentransport van of naar het buitenland is een reis van gemiddeld 254 kilometer.
In 2020 is voor 1,8 miljard euro aan levende dieren naar het buitenland geëxporteerd, waarvan de uitvoer van varkens het grootste deel is. Varkens hebben een gezamenlijke exportwaarde van 795 miljoen euro. Pluimvee volgt daarop met een uitvoerwaarde van 310 miljoen euro.
Duitsland
De uitvoer van levende dieren vindt voor het grootste deel plaats naar andere Europese landen. Duitsland neemt de meeste Nederlandse dieren af, gevolgd door België. Duitsland importeert voor bijna 742 miljoen euro uit Nederland. Ruim 70 procent hiervan is de export van varkens. De uitvoerwaarde naar België is 276 miljoen euro, wat bijna voor de helft uit de export van runderen bestaat.
Voor Nederland zijn de tien landen met de hoogste invoerwaarden alleen Europese landen. De meeste levende dieren halen Nederlandse kopers uit Duitsland en België. Bij Duitsland gaat het om een waarde van 574 miljoen euro. België is goed voor 332 miljoen euro. De totale importwaarde van levende dieren bedraagt 1,1 miljard euro. Het grootste deel (71 procent) daarvan betreft pluimvee.
Buiten Europa is de uitvoerwaarde van levende dieren naar de Verenigde Staten hoog; op de ranglijst van belangrijkste uitvoerlanden staat dit land op de derde plek. De export van paarden, ezels, muildieren en muilezels is goed voor een uitvoerwaarde van 142 miljoen euro. Spanje en Italië staan ook in deze top vijf.
Luchttransport
Het dierentransport vindt met name door auto’s en vrachtwagens over de weg plaats. Gezamenlijk wordt er over de weg 42 miljoen kilometer per jaar afgelegd, waarvan 64 procent in Nederland.
In 2020 maakten Nederlandse vervoersmiddelen ruim 376.000 ritten, waarvan 301.000 over de Nederlandse en 75.000 over de internationale wegen. Het vervoer van levende dieren is 0,7 procent van al het goederenvervoer over de weg.
Een klein deel van de levende dieren wordt met luchttransport of per zeeschip vervoerd. In 2020 vonden er ruim 16.000 vluchten met levende dieren plaats. Het vliegtuig vervoert onder andere paarden, pluimvee en huisdieren. In de luchtvaart wordt ook het vervoer van huisdieren door particulieren meegerekend.
In het wegtransport en de scheepvaart is dit niet het geval. Er zijn geen cijfers beschikbaar over het aantal bewegingen met levende dieren door de scheepvaart.