Buurman klaagt over kruis Noorse kerk
Een kruis op de toren van een nieuwe kerk in het Noorse Skien provoceert de buren. Ze vinden het te prominent aanwezig.
Deze zomer is de zogenoemde Skauenkerk geopend. Het nieuwe gebouw ligt pal naast een woonwijk. Maar nu heeft een buurman bij de lokale autoriteiten geklaagd over het lichtgevende kruis op de toren.
„Ik vind het enorme lichtgevende kruis op het nieuwe kerkgebouw van de evangelisch-lutherse kerkgemeenschap in Skauen erg vervelend”, staat er in een brief aan de gemeente Skien. In het kruis zit een lamp, en het is zo het hele jaar door 24 uur per dag zichtbaar.
Skien is een stad aan de zuidoostkust van Noorwegen, tussen Kristiansand en Oslo. Het kerkgebouw werd deze zomer geopend en kostte zo’n 80 miljoen kronen (8 miljoen euro), zo meldde de Christelijke Persdienst (KPK) onlangs.
Provocerend
Volgens nieuwsdienst Vart Land is de klagende burger van mening dat de woonwijk bekendstaat om een diversiteit aan religieuze opvattingen. Het kruis „lijkt provocerend omdat het in het oog springt en 24 uur per dag brandt”, zegt de bewoner in de buurt van de nieuwe kerk.
De buur benadrukt dat het niet het licht zelf is dat hem irriteert, maar de symboliek van het kruis. „De gemeente mag best een kruis aan de buitenkant van het gebouw hebben, maar het is misschien niet nodig om het te verlichten of zo hoog op de toren te plaatsen”, zegt de buurman.
Trots
Volgens pastor Fred Arve Fahre is de kerktoren zo’n tien meter hoog. Het kruis zelf is ongeveer twee meter hoog. De pastor zegt dat de gemeente naar zowel positieve als negatieve feedback zal luisteren. „We zijn trots op ons kruis. Het maakt deel uit van onze cultuur, net als een wapperende Noorse vlag. Voor ons is het kruis het symbool van onze hoop en ons geloof. Daarom willen we het een goed zichtbare plek geven”, zo citeert de plaatselijke krant Telemark de predikant.
De kerk in Skien behoort tot het Evangelisch-Lutherse Kerkgenootschap (DELK). Dat ontstond in 1872 vanuit de lutherse staatskerk. Het kerkgenootschap telt ongeveer 3000 leden en 12 gemeenten, voornamelijk in het zuidoosten van Noorwegen.