Binnenland

Minister legt aantal nieuwbouwwoningen per jaar niet vast in wet

Demissionair minister Kajsa Ollongren, die over woonbeleid gaat, is niet van plan om in wetgeving vast te leggen hoeveel woningen er jaarlijks moeten worden bijgebouwd. Volgens haar staat de hoofddoelstelling om in 2030 zeker 900.000 woningen erbij te hebben, wel in de begroting. Maar het is in haar ogen niet nodig het pad ernaartoe vast te leggen, zei ze maandag tijdens een debat over haar woonbegroting voor volgend jaar.

ANP
15 November 2021 13:30Gewijzigd op 15 November 2021 18:16

Ze reageerde daarmee op een voorstel van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt die vindt dat de doelstellingen wel moeten worden vastgelegd omdat het anders bij wat onduidelijke indicatoren blijft. Maar Ollongren wees erop dat ze de Kamer al meermaals heeft aangegeven hoeveel nieuwe huizen er straks moeten worden gebouwd: 100.000 per jaar. De afgelopen jaren is het aantal nieuwe woningen per jaar al flink gestegen, naar 80.000 en dat gaat naar 90.000. „Daarmee zijn de doelstellingen telkens gehaald of zelfs overtroffen, ook al wordt steeds gezegd dat het niet zo is”, aldus de minister van Binnenlandse Zaken.

Er is nu een tekort van ongeveer 300.000 huizen en door de schaarste betalen mensen steeds meer geld voor een koop- of huurwoning. Een groot deel van de Kamer vindt dat de wooncrisis dan ook sneller moet worden aangepakt, op verschillende manieren. Volgens de oppositie is er meer actie nodig, zoals de afschaffing van de verhuurderheffing, zodat de woningcorporaties meer geld overhouden om te kunnen bouwen.

Onlangs is besloten dat de gewraakte heffing deels wordt verlaagd maar dat daar wel bouwafspraken tegenover moeten staan. Maar dat is niet genoeg, vindt de oppositie. De heffing, die het Rijk sinds de invoering al ongeveer 12 miljard euro heeft opgeleverd, moet wat hen betreft helemaal van tafel. Ze vinden dat de coalitiepartijen zich verschuilen achter het formatieproces om nu niet echt in te grijpen. VVD, D66, CDA en CU onderhandelen al wekenlang over een nieuw regeringsakkoord.

Beleggers, onder meer uit het buitenland, drijven de prijzen soms extreem op, stelt de SP. „Huisvesting is een grondrecht en geen handelswaar”, aldus SP-Kamerlid Sandra Beckerman. Volgens haar laat belegger Blackstone in Amsterdam honderden woningen leegstaan; landelijk staan er 30.000 huizen (tijdelijk) leeg. Gemeenten kunnen hier niet goed tegen optreden en daarom wil de SP dat onteigening mogelijk wordt gemaakt. Maar volgens Ollongren geeft de leegstandswet voldoende handvatten. Daarnaast meldde ze dat het aantal woningen dat wordt opgekocht door beleggers, al sinds 2020 daalt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer