Weersextremen kunnen 174 miljard euro schade toebrengen tot 2050
Weersextremen zoals hitte, droogte en wateroverlast kunnen tot 2050 voor 174 miljard euro schade veroorzaken. Die schade zal vooral particulieren treffen, verwacht de Unie van Waterschappen op basis van klimaatscenario’s van het KNMI. De waterschappen willen versnelling van de aanpak van maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen.
„Het moet een topprioriteit voor het nieuwe kabinet zijn”, zegt Rogier van der Sande, voorzitter van de unie. De waterschappen pleiten al langer voor veel meer geld voor het klimaatbestendig inrichten van Nederland. Ze komen maandag met een berekening van de mogelijke schade. Volgens de schappen kan droogte tot 124 miljard euro aan schade leiden, wateroverlast voor 41,5 miljard euro en hitte voor maximaal 8,1 euro aan schade. De berekende schadebedragen zijn vanaf nu tot aan 2050 bij elkaar opgeteld.
De schadebedragen zijn volgens het KNMI gebaseerd op de klimaatscenario’s van 2014. Het weerinstituut komt in 2023 met nieuwe cijfers.
De regionale waterschappen merken als waterbeheerders het eerste dat de kosten oplopen, zegt Van der Sande. Zo hadden Limburg, Friesland en Noord-Holland deze zomer te maken met wateroverlast. „Extreem weer zorgt dus vandaag de dag al voor problemen.” De schappen, die zelf ook miljarden investeren, werken aan sterkere dijken, het aanleggen van waterbekkens om hoogwater op te vangen en regenwaterbuffers om zoet water langer vast te houden.
De Unie van Waterschappen vindt dat Rijk, provincies en gemeenten moeten bijdragen. „Iedereen moet vol aan de bak. De tijd dat we water, land en bodem naar onze hand konden zetten is voorbij”, aldus Van der Sande.