Onderzoek ‘vergisontvoering’ Cruquius nog in volle gang
Het onderzoek naar de zogenoemde ‘vergisontvoering’ in Cruquius afgelopen augustus is nog altijd in volle gang. Dat liet het Openbaar Ministerie maandag weten tijdens een eerste voorbereidende zitting tegen de zes verdachten in de zaak bij de rechtbank in Haarlem. Volgens de officier van justitie is met name het onderzoek naar telefoongegevens „omvangrijk” en vergt het grote aantal betrokken telefoonnummers „veel analyse”.
Bij de gewelddadige ontvoering werd een 56-jarige man uit Hoofddorp op 5 augustus klemgereden, uit zijn auto getrokken, een bus in geduwd en meegenomen. Het slachtoffer, door de daders voor iemand anders aangezien, werd vijf dagen vastgehouden. Daarna werd hij gewond uit een auto gezet in een woonwijk in Delft. De zes verdachten, afkomstig uit Rotterdam, Dordrecht en Zwijndrecht, waren toen al opgepakt.
Het OM liet half augustus weten dat de ontvoering mogelijk te maken had met de onderschepping van 1899 kilo cocaïne eind juli in de haven van Antwerpen. Het vermoedelijke werkelijke doelwit van de kidnap had zich toen al gemeld bij de politie.
Alle zes verdachten hebben zich tot nu toe beroepen op hun zwijgrecht en bleven dat ook maandag doen. Alleen Bilaal E. (31) zei de rechters „niet veel” te kunnen vertellen. „Ik heb er niets mee te maken. Ik weet er niets van. Ik mis mijn kinderen. En ik wil mijn broertje helpen, die is net een sportschool begonnen.” Ook Hamidah Ben H. (30) is naar eigen zeggen onschuldig. „Ik heb niemand ontvoerd en niemand geholpen.”
De officier van justitie zei dat in de woning van E. onder meer gestolen kentekenplaten en ’wegwerp-Nokia’s’ zijn gevonden, die ook als actietelefoons zijn ingezet. Daarnaast is het bij de ‘vergisontvoering’ gebruikte voertuig bij zijn huis gezien. Zij omschreef de woning als „rovershol”, dat diende als „uitvalsbasis”.
De aanklaagster verzette zich fel tegen verzoeken van de raadslieden van vier verdachten hun cliënten vrij te laten uit voorarrest. Volgens haar schreeuwen de onderzoeksbevindingen om uitleg van de verdachten, maar is er tot nu toe niets gekomen. Ook zei ze dat nog steeds wordt gewerkt aan „het identificeren” van andere verdachten en dat zij meer arrestaties niet uitsluit.
De beslissing over de vrijlatingsverzoeken wordt dinsdag bekend. De rechtbank hield de zaak tegen Ferhat Y. (31) voor korte tijd aan omdat zijn advocaat ziek was en geen verweer kon voeren.