Horeca teleurgesteld, wel positief over toezegging nieuwe steun
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt de verplichte sluitingstijd die demissionair premier Mark Rutte heeft aangekondigd „teleurstellend”. Maar de beloofde nieuwe coronasteun voor ondernemers en het feit dat restaurants en cafés vanaf zaterdag pas om 20.00 uur dicht moeten, en niet zoals werd gevreesd om 19.00 uur, helpen volgens KHN-voorzitter Robèr Willemsen „om het sentiment wat milder te maken”.
Voorafgaand aan de coronapersconferentie zei KHN nog dat veel horecazaken zich waarschijnlijk niet aan een vervroegde sluitingstijd zouden gaan houden. Willemsen durft na afloop niet te zeggen hoe zijn achterban zal reageren. Wel weet hij dat er „veel woede en verdriet” leeft bij horecaondernemers. Hij noemt de aankondigingen van vrijdagavond „niet onderbouwde maatregelen die de branche keihard raken”.
Volgens hem is slechts een zeer klein deel van de besmettingen te herleiden naar de horeca. „De grens is voor veel horecaondernemers overschreden; de reserves zijn op, er is te weinig geld om te investeren en onvoldoende omzet om betalingsachterstanden in te lopen. Het is onbegrijpelijk en onverteerbaar dat het kabinet telkens aan de ‘horecaknop’ draait, terwijl daar het probleem niet ligt.”
Nieuwe coronasteun kan dit waarschijnlijk maar voor een deel goedmaken, vreest Willemsen. Bij eerdere steunpakketten is volgens hem namelijk ook nooit 100 procent van de schade vergoed. Ook is de KHN-voorzitter er bang voor dat bedrijven bijvoorbeeld personeelsfeesten, die rond de jaarwisseling zouden plaatsvinden, uit voorzorg al gaan schrappen. Ook als de beperkingen op dat moment niet meer van kracht zouden zijn, gaat er dan alsnog omzet in de horeca verloren.
Toch zal KHN volgens Willemsen nooit leden gaan oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Ook ziet hij vooralsnog geen aanleiding om naar aanleiding van de coronamaatregelen weer naar de rechter te stappen. Een eerder aangespannen bodemprocedure loopt nog, geeft hij daarbij aan. De brancheorganisatie wil komende dagen verder praten met het kabinet. Daarbij wil Willemsen vooral inzetten op het nog wat verder oprekken van de sluitingstijd. „Wij hebben er wel wat ideeën over hoe je dat het beste kan doen.”
Hij wijst er verder op dat het personeelstekort in de horeca verder wordt vergroot. „De huidige situatie zorgt op een dieper niveau namelijk voor een tweede crisis. Vanwege de grote onzekerheid de afgelopen twintig maanden is het personeelstekort in de branche al enorm. Maar door de nieuwe maatregelen zullen ondernemers het zich niet kunnen permitteren om alle medewerkers in dienst te houden. Het falende kabinetsbeleid zorgt ook bij veel medewerkers voor grote onzekerheden en leidt tot het maken van andere keuzes.”