Voedselwaakhond slaat alarm over pesticiden in vooral rozijnen
Voedselwaakhond foodwatch roept de politiek op om beperkingen te stellen aan het combineren van verschillende bestrijdingsmiddelen in etenswaren, al was het maar uit voorzorg. Zo zijn rozijnen volgens foodwatch vaak wel erg vervuild met een combinatie van pesticiden. Supermarkten stellen zelf al wel limieten aan combinaties van bestrijdingsmiddelen, maar dat geldt nog niet voor alle producten.
Foodwatch heeft nog niet gepubliceerde NVWA-meetgegevens naar bestrijdingsmiddelen in handen. „In de periode 2018-2020 is het aantal bestrijdingsmiddelen in rozijnen bijna verdubbeld naar gemiddeld 11,3 gifsoorten per meting in 2020. Met gemiddeld 25 verschillende bestrijdingsmiddelen zijn vooral Turkse rozijnen sterk vervuild.” Uitzondering zijn biologische rozijnen, daarop werden vrijwel geen residuen gevonden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit erkent de bevindingen, die waarschijnlijk nog vrijdag online zullen komen.
„Cocktails” van bestrijdingsmiddelen zijn wettelijk toegestaan en de wettelijke normen voor de afzonderlijke pesticiden zijn ook niet overschreden. Maar alle verschillende pesticiden in één product samen kan kwalijk zijn, vreest foodwatch. Ze vraagt supermarkten om alvast een maximum van vijf pesticiden voor alle etenswaren te hanteren. Een maximum van zelfs drie bestrijdingsmiddelen voor vers groente en fruit komt bijvoorbeeld al wel voor.