CGK-classis roept Zwolle op besluit vrouw in ambt niet uit te voeren
De classis Zwolle van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), woensdag bijeen, heeft de kerkenraad van de cgk Zwolle vermaand vanwege „divergentie aan de kerkelijke weg.”
De cgk Zwolle besloot onlangs vrouwen toe te laten tot de ambten. De classis spreekt van „ongehoorzaamheid” omdat Zwolle het dringende verzoek van de generale synode en de classis Zwolle om op de pauzeknop te drukken, naast zich heeft neergelegd door te besluiten alle ambten te openen voor vrouwen. „Door het nemen van dat besluit op dit moment is het onderlinge vertrouwen tussen de classis en Zwolle aangetast.”
De kerkenraad wordt opgeroepen om terug te keren van de ingeslagen weg door zijn „divergerend (uit elkaar gaand, red.) besluit” ten aanzien van vrouw en ambt terug te nemen. Tevens besloot de classis tot het laten uitvoeren van een buitengewone kerkvisitatie om Zwolle te vermanen en de kerkenraad met raad en daad bij te staan en zo te doen wat tot vrede, opbouw en welzijn van de kerken strekken zal.
Op 8 december zal de classis opnieuw bijeenkomen om door te spreken met de kerkenraad van Zwolle.
De kerkenraden van Dronten, Emmeloord en Lelystad hadden om een extra classisvergadering gevraagd na het vrouwenbesluit van de cgk van Zwolle. „We zijn dankbaar dat de classis ervoor kiest om in gesprek te blijven met Zwolle. Zo blijft hopelijk de weg voor de synode vrij om haar werk te doen”, zo reageert ds. S. P. Roosendaal, preses van de classis, donderdagmorgen desgevraagd.
Niet inhoudelijk
De classis wilde nu nog niet spreken over de vraag of het inhoudelijk gerechtvaardigd is vrouwen in de ambten te bevestigen. Die vraag ligt immers ter tafel van de generale synode en twee van de drie kerkenraden die om de extra classisvergadering verzocht hebben, hebben daar, om die reden, afgevaardigden naartoe laten gaan.
De kerkenraden in kwestie wilden het principebesluit van Zwolle niet inhoudelijk bediscussiëren, zo aldus ds. Roosendaal. „Het grote probleem dat zij met de voorgenomen uitvoering van het besluit van Zwolle hebben, ligt in het door Zwolle gekozen tijdpad. Dat torpedeert het gesprek en de pauzeknop van de generale synode.”