Heiligverklaring oorlogsslachtoffer Titus Brandsma dichterbij
De heiligverklaring van karmeliet en oorlogsslachtoffer Titus Brandsma komt dichterbij. De bisschoppen en kardinalen van de Vaticaanse Congregatie voor de Heiligverklaringen leggen een voorstel daartoe voor aan paus Franciscus. Als de paus het met de congregatie eens is, kondigt hij de heiligverklaring aan. De Nederlandse Provincie Karmelieten is dankbaar voor het resultaat tot nu toe, schrijft de orde op de website.
De Friese Titus Brandsma (1881-1942) werd in 1905 priester. In 1923 werd hij hoogleraar Wijsbegeerte en Mystiek aan de toen gloednieuwe Katholieke Universiteit Nijmegen, tegenwoordig Radboud Universiteit. Later werd hij daar rector magnificus.
Brandsma verzette zich vanaf de jaren dertig openlijk tegen het opkomend nazisme. In 1942 werd hij gearresteerd door de Duitse bezetters, die hem als „gevaarlijk persoon” afvoerden naar concentratiekamp Dachau. Daar was hij een grote steun voor kampgenoten, totdat hij bezweek aan ontberingen en mishandeling. Brandsma geldt als een oorlogsheld en kreeg daarom in 1982 het Verzetsherdenkingskruis.
Brandsma is in 1985 zalig verklaard. In 45 Nederlandse plaatsen en tal van buitenlandse gemeenten zijn kapellen, kerken, scholen en straten naar de priester vernoemd. In Nijmegen staat de door kunstenaars ontworpen Titus Brandsma Gedachteniskerk en de Radboud Universiteit heeft een naar hem vernoemd instituut. In mei van dit jaar heeft het Vaticaan een wonder erkend, dat op voorspraak van Titus Brandsma zou hebben plaatsgevonden.