Met podcasts de Europese Unie doorgronden
Podcasts schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook over ver-van-mijn-bedshows: de Brusselse bubbel, Europese zaken en EU-instellingen.
Een kijkje achter de schermen in het Europees Parlement krijgen, vanaf de bank, auto of tijdens het eten koken. Dat kan met het luisteren naar een podcast van 1 van de 29 Nederlandse Europarlementariërs in Brussel en Straatsburg. Er is dinsdag een gloednieuwe bijgekomen, die van de ChristenUnie: ”Met Peter in Europa”.
Europarlementariër Peter van Dalen vertelt in de podcast over „het reilen en zeilen van het Europees Parlement en hoe hij het werk zelf ervaart en beleeft.” Luisteraars komen ook meer te weten over wie Van Dalen als persoon is. Bijvoorbeeld dat hij „extra belangstelling” heeft voor Duitse literatuur, de Amerikaanse Burgeroorlog en de Italiaanse politiek, geschiedenis en maffia, zo is te horen in de eerste aflevering.
De Eurofractie van de ChristenUnie hoopt op deze manier meer achtergrondinformatie te kunnen geven en gesprekken te voeren „die dicht bij de mensen staan.” De focus ligt op de speerpunten: visserij, godsdienstvrijheid, mensenrechten, milieu en de euro.
Ook de Eurofractie van de SGP bespreekt een groot deel van die thema’s in haar podcast ”Brusselse Bronnen”. Zo was de wethouder op Urk, Nathanaël Middelkoop, in mei als gast uitgenodigd om met SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen over visserij te spreken. De nieuwste aflevering, eveneens op dinsdag online, is een gesprek over Israël met Roger van Oordt, honorair consul van Israël in Nederland.
Compleet
Uniek aan de podcast van de SGP is dat er in elke aflevering aan de gast wordt gevraagd wat zijn favoriete Bijbelvers is. Dat levert naast alle informatie over de Europese Unie voor een paar minuten een compleet ander gesprek op. In een aflevering met PvdA-Europarlementslid Thijs Reuten over mensenrechten, ging het ook over het medelijden dat hij als kind voelde met Mozes, omdat hij het beloofde land niet in mocht.
”Brusselse Bronnen” is net als ”Met Peter in Europa” voor iedereen die interesse heeft in Europese politiek. Hoeveel mensen de afgelopen maanden luisterend betrokken zijn geweest bij de SGP-podcast is „moeilijk na te gaan, omdat de podcast op meerdere platforms staat.” Bij Soundcloud gaat het bijvoorbeeld om zo’n 50 tot 150 luisteraars. De SGP is „tevreden met dit begin. We krijgen ook positieve reacties van vaste luisteraars.”
Dat het bereik van een podcast over de EU flink kan groeien, toont GroenLinks aan. De gesprekken met Europarlementariër Bas Eickhout, genaamd ”Bellen met Bas”, worden door zo’n 500 tot 1000 mensen beluisterd. De succesfactoren? „We weten het laagdrempelig te brengen en de setting is vrij informeel, dus prettig om naar te luisteren”, aldus de partij. Bovendien is er „ruimte voor analyse (en wat humor)” door Eickhout, die net als Van Dalen meer dan twaalf jaar als Parlementslid in Brussel werkzaam is.
Er zijn niet alleen Nederlandstalige podcasts over het Parlement te vinden, maar er zijn er ook die de ontwikkelingen binnen de Europese lidstaten en alle Europese instellingen belichten. In de podcast ”Café Europa” van Haagsch College en Studio Europa Maastricht bespreken hoogleraar Mathieu Segers en presentator Annette van Soest „de achtergronden bij het Europese nieuws.” De podcast die „heel inhoudelijk en wat tijdlozer” is, trekt zo’n 5000 tot 7000 luisteraars. Volgens Freek Ewals, chef-redactie, hebben zij „de beste Europa expert” in huis. „Segers is een vat vol kennis.”