Noodkreet Limburgse ziekenhuizen: ‘Dit kan zo niet langer’
De Limburgse ziekenhuizen hebben dinsdag gezamenlijk een noodkreet gericht aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. „Limburg stevent af op een zorginfarct”, schrijven ze. Ze vragen de minister om aanvullende maatregelen en „per direct te beginnen met de zogenaamde ‘boosterprik’ voor de meest kwetsbare patiënten en alle zorgverleners in Nederland om de druk op de zorg te verminderen”.
Het Roermondse Laurentius Ziekenhuis, Maastricht UMC+, SJG Weert, VieCuri Medisch Centrum in Venlo en Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen en Sittard kunnen geen coronapatiënten meer opnemen. Daarmee is Limburg de eerste regio die tegen grenzen aan zit, aldus de ziekenhuizen. „We stevenen rechtstreeks af op een zorginfarct en het hele systeem loopt vast. Dat betekent feitelijk een code zwart op lokaal niveau. We zijn ervan overtuigd dat andere delen van Nederland binnenkort zullen volgen.”
Volgens een woordvoerder van Zuyderland Medisch Centrum is, als er niet meteen iets gebeurt, het zorginfarct al over enkele dagen aan de orde. Dan wordt het over het algemeen code oranje, waarin niet alleen planbare zorg moet worden uitgesteld, maar bijvoorbeeld ook zorg voor kankerpatiënten.
Behalve snelle toediening van boosters zijn het verminderen van contactmomenten en meer mogelijkheden om patiënten elders onder te brengen noodzakelijk, aldus een zegsman van dit ziekenhuis. Patiënten opnieuw naar Duitsland brengen, bijvoorbeeld naar het nabijgelegen Aken, is vooralsnog geen optie meer, zegt echter het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Onze oosterburen kampen momenteel met krapte aan zorgmedewerkers en een aanwas van patiënten.
De toename van het aantal coronapatiënten in Limburg, waar de vaccinatiegraad aan de lage kant is, gaat veel sneller dan verwacht. „Bovendien is het ziekteverzuim onder ons verpleegkundig en medisch personeel groter dan in de eerdere golven. Om de toestroom van coronapatiënten aan te kunnen zijn we genoodzaakt de Covid-zorg verder op te schalen en reguliere zorg af te schalen. En juist hier zit de grens. Als we nog meer reguliere zorg afbouwen om coronapatiënten op te vangen moeten we gaan snijden in oncologische zorg. Dat is onverantwoord. Bovendien zijn er vele duizenden andere patiënten die al maandenlang wachten op een behandeling.”