„Turkmenistan houdt religie in dwangbuis”
„Met onmiddellijke ingang moet Turkmenistan vrijheid van godsdienst invoeren in plaats van mensen met een religieuze overtuiging in de overheidswurggreep houden of in een staatsdwangbuis stoppen.” Dat zegt de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van het land.
De nu 52-jarige Boris Shikhmuradov was niet alleen minister maar later ook ambassadeur in China. Hij werd om onbekende redenen ontslagen en woont nu in Moskou. Een van de in het Westen bekendste christenen die worden vervolgd in het land is de baptist Shageldy Atakov. Onder andere Friedenstimme doet regelmatig mededelingen over deze kwestie.
Tegenover het Keston News Service, voortgekomen uit het befaamde instituut Keston College, deed de oud-minister onlangs uit de doeken hoe ernstig de wurggreep van de overheid is in dat land. Hij geeft aan dat met name president Sapamurat Niyazov persoonlijk achter de onderdrukking zit.
De oud-minister zegt onomwonden dat als de president van Turkmenistan zijn tegenstanders niet uit de weg ruimt, hij ze grondig in de gaten houdt. Daartoe heeft hij als instrument de voortzetting van de oude KGB, het tegenwoordige Comité van Nationale Veiligheid, de KNB.
Shikhmuradov laat er geen twijfel over bestaan dat absoluut elke inwoner van Turkmenistan die iets met godsdienst te maken heeft onder volledige controle van de overheid staat. Alleen al in het afgelopen jaar is de veiligheidsdienst versterkt met 10.000 man. Alle religieuze bijeenkomsten worden gefilmd en gefotografeerd.
Dit betekent dat ook de islam in de gaten gehouden wordt. Maar de president heeft volgens de ex-minister niet de bedoeling alle moslims te elimineren. In Turkmenistan functioneert een soort orgaan dat contact houdt tussen overheid en moslims. Maar lang niet alle vormen van islam zijn toegestaan. Eigenlijk zijn alleen die moslims gevrijwaard van vervolging die zich onderwerpen aan een door de staat gecontroleerde en erkende versie. Er zijn zelfs moskeeën vernietigd. Tegelijk wordt er op kosten van de staat een tweehonderd miljoen gulden kostende moskee gebouwd.
Uitzondering
„Maar het christendom moet vernietigd worden volgens de overheid”, weet de oud-minister. Er is een uitzondering gemaakt voor een enkele oosters-orthodoxe gemeente. Maar ook die schijnen regelmatig voorwerp van onderdrukking te zijn.
Shikhmuradov is van mening dat van alle voormalige sovjetrepublieken Turkmenistan het land is waar godsdienst de meeste oppositie van overheidszijde ondervindt. Mensen die naar kerken of groepen gaan, worden geïntimideerd, gevangen gezet en gemarteld en hun worden extreem hoge boetes opgelegd. De gevangenisstraf voor het naar een kerk gaan wordt nooit in weken of maanden maar in jaren opgelegd.