Ds. D.E. van de Kieft: Met kinderen praten over Gods voorzienigheid
„Alles lijkt tegenwoordig maakbaar te zijn, ook in reformatorische kring. Horen de kinderen wel van ons dat we van God afhankelijk zijn?”
Dat vroeg ds. D.E. van de Kieft zich vrijdagavond af tijdens de najaarsvergadering van de Kontakvereniging van Leerkrachten en Studerenden (KLS), een reformatorische lerarenvereniging. Op de bijeenkomst in kerkgebouw de Hoeksteen te Barneveld waren ongeveer vijftig mensen afgekomen. Ze zaten op ruime afstand van elkaar in verband met de coronamaatregelen.
Ds. Van de Kieft, predikant van de gereformeerde in Nederland te Urk, sprak over het uitleggen van Gods voorzienigheid aan kinderen. Hij constateerde dat het in onze tijd moeilijker is om Gods voorzienigheid te zien dan in de tijd van de Bijbel en ook dan honderd jaar geleden.
Toen leefden de mensen in het algemeen veel dichter bij de natuur en waren ze afhankelijker van God, aldus de predikant. „Daardoor hadden ze dagelijks het besef van Gods voorzienigheid. Nu komen we niets tekort. We trekken het geld uit de muur. Het water komt uit de kraan. Met de cv is het altijd warm. We zijn verzekerd van de wieg tot het graf. Alles is maakbaar, ook in reformatorische kring.”
Daarna kwam zijn kritische stellingname: „Horen onze kinderen wel dat we van God afhankelijk zijn en dat we ongeoorloofde middelen, zoals vaccinatie, niet mogen gebruiken?” Het vluchten in complottheorieën heeft zijn goedkeuring niet. „Complottheorieën zijn ongelooftheorieën. Als we daarin geloven, denken we niet aan Gods voorzienigheid.”
Uitleg
Een deel van Gods voorzienigheid is niet aan kinderen uit te leggen aldus de voormalige leerkracht. „God en Zijn werken zijn onbegrijpelijk. Ons verstand is beperkt. De Heere is oneindig machtig.”
Hij stelde dat de Heere soeverein is en geen verantwoording aan mensen hoeft af te leggen. Ook bracht hij in dat mensen geen rechten hebben, maar dat alles wat ze krijgen genade is. Toch adviseerde hij om met kinderen die met waaromvragen lopen in gesprek te gaan. „Ga naast leerlingen met zulke vragen zitten en vraag hen wat er in hen omgaat.”
Anderzijds is de voorzienigheid van God wel uit te leggen, aldus de Urker predikant. Leerkrachten hebben volgens hem goede mogelijkheden om te wijzen op het leven van Bijbelse personen, zoals Jozef, Mozes en Ruth, in wie de leiding van de Heere duidelijk aanwijsbaar is. Verder is de Hand van God zichtbaar in vakken als vaderlandse geschiedenis, biologie en aardrijkskunde. Hij wees ook op het dagelijks leven. „Probeer daarin het wonder van het gewone voor te leven en vertel erover op eenvoudige wijze.”
Over de coronacrisis zei hij: „Mensen verwachten het van vaccinatie of van het zich op een bijna ziekelijke wijze houden aan richtlijnen. Maar de Heere heeft meer pijlen op Zijn boog dan corona. Ons leven is in Gods Hand. We moeten niet te veel zien op de omstandigheden en geen ongeoorloofde middelen ter hand nemen.”
Klimaat
Na de pauze was er een vraag over de voorzienigheid en het klimaat. Ds. Van de Kieft zei dat de Heere regeert en dat het einde van de wereld misschien wel nabij is. Dat ontslaat de mensen echter niet van hun plicht om hun verantwoordelijkheid te nemen. „We kunnen heel wat stapjes terug doen om de aarde toch te bouwen en te bewaren.”