Economie

Uniper: gascrisis door openen Nord Stream 2 niet opgelost

Het openen van de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 tussen Rusland en Duitsland zal zeker helpen om de gascrisis in Europa te verlichten. Maar de vraag is of dat genoeg is. Dat zei Tiina Tuomela, financieel directeur van het Duitse energieconcern Uniper, in een webcast met marktanalisten. Volgens haar is het plaatje complexer en spelen ook andere factoren die van invloed zijn op de markten een rol, zoals de geringe leveringen van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en de toenemende vraag naar gas.

ANP
5 November 2021 11:47

Uniper is een van de bedrijven die de gaspijpleiding via de Oostzee financierde. Het bedrijf is naar eigen zeggen niet afhankelijk van de beschikbaarheid van gasstromen die door Nord Stream 2 lopen. Volgens Tuomela nemen de gasleveringen niet toe zoals verwacht en is de prijsstijging van gas „uitzonderlijk”. De oplopende kosten zetten bedrijven, winkels en handelaren onder druk.

De vraag naar gas in Europa is ondertussen groot. Dat komt onder meer door het economisch herstel van de coronacrisis. Ook staan de Europese gasvoorraden op het laagste niveau sinds lange tijd. Daardoor zijn de prijzen voor gas en ook stroom de afgelopen tijd fors gestegen. De druk op Rusland om meer gas te leveren is daardoor toegenomen.

De aanleg van Nord Stream 2 heeft jaren geduurd en werd een aantal weken terug voltooid. Nu is het wachten op vergunningen alvorens gas door de leiding vervoerd kan worden. Critici van de gaspijpleiding menen dat Rusland met Nord Stream 2 niet alleen meer macht over Europa krijgt, maar ook landen als Oekraïne en Polen onder druk kan zetten.

De huidige gasleidingen lopen onder meer door die landen en die krijgen een vergoeding voor het vervoerde gas. Met name de Verenigde Staten zijn een groot tegenstander van Nord Stream 2. Dat kan nog problemen opleveren, want het bedrijf dat de pijplijn exploiteert moet ook een technische keuring en een verzekering hebben. Bedrijven die met Nord Stream 2 samenwerken kunnen echter te maken krijgen met Amerikaanse sancties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer