Kabinet: coronapas misschien irritant maar niet onmogelijk
Het kabinet vraagt niets onmogelijks van sportverenigingen of culturele centra nu zij bij de deur QR-codes moeten gaan controleren, vindt demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie). Zorgminister Hugo de Jonge denkt dat clubs er wel uit komen door vrijwilligers in te zetten. In het verenigingsleven is er grote onvrede over de maatregel.
Veel clubs zeggen niet de mensen te hebben voor controles van de toegangspassen. Toch zegt De Jonge erop te vertrouwen dat de clubs met vrijwilligers „gewoon” gaan controleren, ook al vinden ze de regel „irritant”. „Als je daar gewoon je best voor doet dan lukt dat. Dan is het niet makkelijk, dan gaat het misschien niet helemaal vlekkeloos in dat eerste weekend”, aldus De Jonge. Hij raadt verenigingen aan om ook aan clubs in de buurt te vragen hoe ze dit oplossen.
Grapperhaus wijst erop dat het kabinet 45 miljoen euro heeft uitgetrokken voor de periode van oktober tot en met december. Met dat geld kunnen gemeenten oplossingen betalen zoals polsbandjes in uitgaansgebieden, gastheren en -vrouwen en beter toezicht op coronapascontroles. Vorige maand was er nog geld beschikbaar, maar de minister kan zich voorstellen dat gemeenten op een gegeven moment meer nodig hebben. „Maar eerst aan de slag.”
Het systeem van toegangstesten is niet waterdicht. De QR-codes zijn te vervalsen en in die toegangsbewijzen is handel ontstaan. Grapperhaus benadrukt dat het vervalsen van een QR-code fraude is en dat daar maximaal vier jaar gevangenisstraf op staat. Ook dringt hij aan op de controle van een identiteitsbewijs samen met de QR-code, zodat vervalsingen sneller aan het licht komen.