Fundament toren Grote Kerk Zwolle gevonden
Bij archeologisch onderzoek in de Luttekestraat in Zwolle is het fundament gevonden van de toren uit het begin van de vijftiende eeuw die deel uitmaakte van de Grote Kerk of St. Michaelskerk.
De toren is vooral bekend door de schilderijen van Jan Grasdorp, die de torenval vastlegde vanaf de blikseminslag op 7 juli 1669 tot het instorten van het laatste restant in 1682.
Het archeologisch onderzoek is onderdeel van de herinrichting van de Luttekestraat. „Ik hoopte dat ik de restanten van de toren bij deze opgraving zou aantreffen. Het is een geweldig mooie vondst die de geschiedenis van de stad weer nauwkeuriger inkleurt”, zegt stadsarcheoloog Michael Klomp.
Uit historische bronnen is bekend dat in 1406 het fundament van de toren werd gelegd. De torenbouw werd in 1443 voltooid met het plaatsen van de weerhaan. In de aangetroffen fundamenten lijkt oud bouwmateriaal, waaronder tufsteen, te zijn verwerkt. Volgens een historicus die daar eerder onderzoek naar deed, zou dat bij het afbreken van Kasteel Voorst bij Zwolle in 1362 zijn achtergebleven.
De onderzoekers hebben ook een ouder fundament aangetroffen dat mogelijk onderdeel is geweest van een oudere toren die volgens dezelfde historicus in 1406 moet zijn gesloopt.