Verzet bij ziekenhuizen tegen mogelijke check coronapassen
Meerdere ziekenhuizen in Nederland zijn tegen een mogelijk verplicht vaccinatiebewijs voor zorgmedewerkers, patiënten en bezoekers. „Onverstandig om dit te doen. Een ziekenhuis is er voor iedereen en iedere patiënt is voor ons gelijk. Of iemand gevaccineerd is of niet doet er niet toe”, zegt Peter Langenbach, bestuurder van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.
Het demissionaire kabinet heeft nog geen besluit genomen over een dergelijke maatregel, maar sluit deze op de langere termijn niet uit. Zorgminister Hugo de Jonge gaf eerder aan niets te willen uitsluiten wat betreft aanvullende maatregelen om het coronavirus terug te dringen.
Ziekenhuisbestuurder Langenbach wijst erop dat medewerkers al anderhalf jaar gewend zijn om op een hele veilige manier te werken zonder een coronapas. „We weten hoe we op een veilige manier met patiënten moeten omgaan.”
Hij wijst er ook op dat de discussie over vaccinatiebewijzen nu al voor „enorme verdeeldheid” zorgt onder medewerkers. „En stel dat dit wel ingevoerd gaat worden en het bijvoorbeeld 20 procent van de medewerkers niet lukt om een groen vinkje te laten zien, moeten we die dan naar huis sturen? Want als 20 procent van de capaciteit van de ziekenhuizen in Nederland niet beschikbaar is dan vergroten we het probleem alleen maar.”
„En stel dat een bezoeker die niet gevaccineerd is en niet zo’n QR-code heeft, een heel ziek kind heeft op de kinderafdeling. Dan mag je niet bij je kind? Hoe gaan we dat doen en hoe willen we dat uitleggen?”, vraagt Langenbach zich af. Veel oudere mensen weten volgens hem niet eens hoe een QR-code werkt. „Er zijn ook mensen van 90 die geen telefoon hebben omdat ze bijvoorbeeld slechte ogen hebben”.
Het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede sluit zich aan bij het Rotterdamse ziekenhuis. „De raad van bestuur stimuleert vaccinatie, maar we zijn tegen een vaccinatiebewijs op de werkvloer voor onze medewerkers en patiënten en bezoekers”, zegt de ziekenhuisdirectie. „Wij zijn er om zorg te leveren voor wie het nodig heeft.”
Ziekenhuis OLVG in Amsterdam gaf eerder al aan tegen een verplicht vaccinatiebewijs te zijn. „Een QR-code in de zorg is onacceptabel”, gaf het het ziekenhuis aan. Het OLVG wijst erop dat iemand die volledig gevaccineerd is nog steeds corona kan krijgen. „En als je besmet bent kun je het ook weer overdragen aan iemand anders”, zei een woordvoerster. Ook brengt het invoeren van een vaccinatiebewijs volgens het ziekenhuis het grote risico met zich mee dat zorgmedewerkers de zorg verlaten.
Opzeggingen
Ook de fitnessbranche is niet blij met het coronatoegangsbewijs; het vreest een uitstroom van leden. Branchevereniging NL Actief krijgt signalen dat sportscholen na de coronapersconferentie te maken hebben met opzeggingen door leden. Het gaat volgens voorzitter Ronald Wouters om mensen die het idee hebben dat ze zonder vaccinatie tegen corona niet meer welkom zijn.
Wouters is verbolgen omdat de maatregel volgens hem een barrière opwerpt om als niet-gevaccineerde te gaan sporten. Dit terwijl sporten goed is voor de gezondheid. „Je zou bijna denken dat de overheid op deze manier mensen wil stimuleren om zich toch te laten vaccineren. Maar dan moet je daar open over zijn en met branches overleggen hoe dit op een andere manier kan”, zegt hij.
Richard van Riel, bestuurslid van de koepelorganisatie Vereniging van Exclusieve Sportcentra (VES), zegt voor zijn eigen zes sportscholen ieder uur opzeggingen van leden te ontvangen. Nog talrijker zijn de vragen van niet-gevaccineerde leden die het niet zien zitten om pas na het scannen van de QR-code te mogen fitnessen. Hij rekent voor dat het voor leden van zijn fitnessclub in Waddinxveen algauw 30 minuten extra reistijd kost om op de dichtstbijzijnde locatie een coronatest voor toegang te halen. „De meeste mensen komen om maar een uurtje te sporten.”
Van Riel denkt dat de daadwerkelijke schade van de nieuwe coronaregels pas na het weekend duidelijk wordt. „Ik vrees dat die de kengetallen van de overheid over niet-gevaccineerde Nederlanders volgen. Dat zou neerkomen op 15 tot 20 procent van het klantenbestand. En er is nog schade van de vorige lockdowns.”
Fit for Free en Sportcity hebben het vooral druk met vragen van leden, zegt een woordvoerder voor beide ketens. Het is nog onduidelijk of er meer opzeggingen zijn dan normaal. Fitnessonderneming David Lloyd, met zes sportscholen actief in het duurdere segment, spreekt van „tientallen opzeggingen” op een klantenbestand van 29.000 personen.
Het beursgenoteerde Basic-Fit meldde vorige week bij zijn kwartaalcijfers dat er sinds de zomer weer veel leden bij zijn gekomen. Maar topman René Moos wees erop dat de verplichte coronapas voor sportscholen in Frankrijk „een negatief effect” had op zowel ledenaantallen als beëindigingen.