Buitenland

China en Rusland verdedigen klimaatbeleid na kritiek Biden

China en Rusland hebben hun klimaatbeleid verdedigd na kritiek van de Amerikaanse president Joe Biden. Die had schande gesproken over de afwezigheid van de Chinese president Xi Jinping en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin op de klimaattop COP26 in Glasgow. De twee grootmachten zouden daarmee gebrek aan leiderschap tonen.

ANP
3 November 2021 11:13Gewijzigd op 3 November 2021 13:15

„Daden wegen zwaarder dan woorden”, reageerde een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Xi heeft China niet meer verlaten sinds het begin van de coronapandemie en komt ook niet naar de COP26, hoewel zijn land wereldwijd de meeste broeikasgassen uitstoot. Dat ergerde Biden, die klimaatverandering een „gigantisch” probleem noemde. Hij zei dat de afwezige wereldleiders een kans laten liggen om „mensen in de hele wereld en hier op de COP te beïnvloeden”.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de aanpak van klimaatverandering „meer is gebaat bij concreet beleid dan bij lege woorden”. De woordvoerder benadrukte dat China wel degelijk serieuze stappen zet om klimaatverandering aan te pakken. Het land wil in 2060 klimaatneutraal zijn en zou 9800 hectare land hebben herbebost op de dag waarop Biden zijn kritiek uitte.

Biden zei dinsdag over Rusland dat de „toendra letterlijk brandt”. Poetin toont volgens hem geen enkele wil om iets te doen aan zijn „ernstige klimaatproblemen”. Een woordvoerder van het Kremlin pareerde dat met een jij-bak, wijzend op de branden in California als gevolg van de opwarming van de aarde. Hij voegde daaraan toe dat bij een volgende ontmoeting tussen Biden en Poetin de laatste uitgebreid uit de doeken kan doen wat Rusland doet aan klimaatbeleid.

Moskou ziet zo’n bijeenkomst het liefst nog dit jaar gebeuren. Deze week was er ondanks het wederzijdse wantrouwen al hoog bezoek in Moskou: CIA-directeur William Burns. Burns voerde gesprekken met het hoofd van de Russische veiligheidsraad en de buitenlandse inlichtingendienst, die de zegsman als „extreem belangrijk voor de onderlinge betrekkingen kenmerkte.

China en Rusland hebben beide 2060 als streefjaar aangemerkt om klimaatneutraliteit te bereiken, tien jaar later dan westerse landen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer