Netwerk Oorlogsbronnen bevat al 12,5 miljoen bronnen
De digitale databank Netwerk Oorlogsbronnen bevat al 12,5 miljoen bronnen. In de databank kan iedereen de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in de eigen familie of buurt nazoeken. Na de start in 2016 zijn veel nieuwe bronnen ontsloten. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport blijft het Netwerk Oorlogsbronnen dan ook financieren, zo is dinsdag op een congres bekendgemaakt.
In de aanloop naar de viering van 75 Jaar Vrijheid in 2020 ontstond het idee om een digitale infrastructuur te bouwen waarin iedereen online kon zoeken naar oorlogsgeschiedenis. De infrastructuur moest blijven groeien. Doel van de databank is mensen rechtstreeks te verbinden met de oorlogsgeschiedenis, nu er steeds minder ooggetuigen zijn die erover kunnen vertellen. Aan de bouw van het netwerk hebben 86 bronbeherende organisaties meegewerkt, aldus een woordvoerder.
Elke nieuwe bron uit binnen- of buitenland wordt automatisch gekoppeld aan woorden of gegevens die al in de databank voorkomen. Zo breidt elk onderwerp zich vanzelf uit. Een bron kan een foto of een object zijn, maar ook een brief, dagboeken, administratie, filmbeelden of krantenberichten. Volgens het Netwerk Oorlogsbronnen zijn er alleen al in Nederland meer dan vijfhonderd organisaties die dergelijke bronnen beheren, zoals musea en herinneringscentra.
In de databank staan bijna 245.000 persoonlijke geschiedenissen. Bij elke vermelding kan verder doorgeklikt worden, zodat steeds dieper gegraven kan worden. Volgens de woordvoerster van het netwerk zijn niet eerder zoveel wijdverspreide gegevens aan namen gekoppeld.