Kookboekfavoriet: Geuren uit Marrakesh
Kookboeken van Claudia Roden lezen voelt als een avontuur. De 85-jarige Brits-Egyptische kookschrijver neemt je mee naar een totaal andere culinaire wereld. Voor haar nieuwste kookboek ”Med” reisde ze door landen rond de Middellandse Zee en ging ze vooral te rade bij de lokale bevolking. Zo ontdekte ze talloze lokale verschillen – en veel overeenkomsten tussen keukens van diverse landen.
Kookboeken lézen, schreef ik bewust, want ”Med” is meer dan een receptenboek: Roden gaat ook op zoek naar de verhalen en de geschiedenis erachter en dat maakt het zo interessant. Maar los daarvan: het boek nodigt natuurlijk ook uit om de keuken in te gaan. Voor pastagerechten met zeevruchten –zoals spaghetti met Provençaalse garnalen, waarbij de pasta op Catalaanse manier in visbouillon wordt gekookt– bijvoorbeeld. Het leuke is dat in dit boek veel favorieten van Roden zelf staan. De ovenschotel met kip, olijven en citroen waarvan het recept op deze pagina staat maakt ze vaak als ze veel gasten krijgt. En de Sefardisch-Joodse chocoladetaart in het boek is een familiefavoriet.
De mediterrane keuken heeft Rodens hart, maar in een interview met Charlotte Kleyn in Het Parool, twee maanden geleden, vertelde ze iets opvallends: als ze in Amsterdam is eet ze graag erwtensoep. Ook lekker.
Ingrediënten (voor 8 personen): sap van 2 citroenen, 6 el olijfolie, 1,5 tl kurkuma, 1,5 tl gemberpoeder, 1,5 el honing, 250 ml droge witte wijn, 1 hele knoflookbol (tenen gesnipperd), 16 kippendijen met bot en vel, 120 g uitgelekte kappertjes, 200 g ontpitte groene olijven, 1 grote of 2 kleine gekookte citroenen in stukjes en zonder pitjes (zie stap 1), bosje (25 g) fijngesneden korianderblad, zout en zwarte peper.
Bereiding
- Laat de citroenen in ruim water circa 30 minuten koken tot ze zacht zijn. Leg eventueel een kleiner deksel in de pan zodat ze niet gaan drijven.
- Verhit de oven tot 160 graden Celsius. Meng in een grote schaal het citroensap met de olijfolie, kurkuma, gember, honing, wijn en een beetje zout en peper. Voeg de knoflook toe en wentel de stukken kip door het mengsel tot ze rondom bedekt zijn.
- Leg de stukken kip in een grote ovenschaal waarin ze goed naast elkaar kunnen liggen. Verdeel de kappertjes, olijven en gekookte citroenstukken ertussen en giet al het sap uit de schaal erbij. Bak de kip 1 uur in de oven tot deze bruin en gaar is.
Strooi de koriander er voor het aan tafel gaan overheen.
Opmerking van de auteur: De verleidelijke geur van knoflook gemengd met kurkuma en gember in dit gerecht is precies zoals de geur die elke avond boven de etensstalletjes zweeft op het Place Djemaa el Fna, het grote plein in Marrakesh dat gedurende de dag wordt ingenomen door Berberse muzikanten, verhalenvertellers, clowns, vuurspuwers en slangenbezweerders.
De zure citroensmaak uit een van de beroemdste Marokkaanse tajines doet het fantastisch in dit gerecht. Het is een sappig gerecht waar couscous of aardappelpuree met olijfolie bij kan worden gegeven.