De gemeente Haarlemmermeer gaat werknemers op Schiphol waarschuwen voor criminelen die via hen toegang willen krijgen tot de luchthaven. Een nieuwe campagne moet de ongeveer 60.000 houders van een Schipholpas, die toegang geeft tot veel afgesloten ruimtes op het vliegveld, bewust maken van de pogingen van criminelen.
De gemeente zet die stap naar aanleiding van een rapport uit 2020 waaruit blijkt dat de georganiseerde misdaad actief naar manieren zoekt om de beveiliging en controles op Schiphol te omzeilen. Dat staat ook wel bekend als ondermijning. De mensen die voor de tientallen op Schiphol actieve bedrijven werken, zijn daarbij vaak de zwakste schakel. Criminelen die bijvoorbeeld banden hebben met medewerkers in de bagagekelder, beschikken over een mogelijke goudmijn voor smokkel.
Onderdeel van de campagne is dat de op Schiphol actieve bedrijven vertrouwenspersonen aanstellen. Werknemers kunnen naar hen stappen als ze bedreigd worden of vermoedens hebben van crimineel gedrag. Dat moet de drempel verlagen om een melding of aangifte te doen bij de politie. Daarnaast hangen binnenkort posters op Schiphol die wijzen op de risico’s van ondermijning. Ook kunnen houders van een Schipholpas online cursussen volgen om zich te kunnen weren tegen criminelen die hen proberen te benaderen.
„We zien dat mensen benaderd worden om een oogje toe te knijpen of een pakje aan te nemen. Soms worden ze daarbij ook geïntimideerd. Criminelen blijken vaak al heel veel te weten van die mensen en dat te kunnen gebruiken”, legt een woordvoerster van de gemeente uit. Ze benadrukt dat ondermijning niet aan de orde van de dag is. „Maar als het gebeurt, is het wel ernstig. Dan hebben criminelen toegang tot Schiphol.”
De zegsvrouw haalt het voorbeeld aan van de miljoenenroof van iPhones in 2020 bij bedrijven op de luchthaven. De Koninklijke Marechaussee hield elf mensen aan voor de diefstallen, onder wie verdachten die bij de getroffen bedrijven werkten.