Olie- en gasconcern Shell wil dat de uitstoot van zijn eigen activiteiten in 2030 met 50 procent is verlaagd in vergelijking met het niveau van 2016. Dat meldde het bedrijf bij de cijfers over het derde kwartaal. Daarmee voert Shell zijn inspanningen om de uitstoot tegen te gaan verder op. Shell wil in 2050 helemaal klimaatneutraal zijn.
Het gaat hierbij om de uitstoot die Shell zelf onder controle heeft. Het gaat niet om de uitstoot die vrijkomt door het gebruik van de brandstofproducten van Shell door consumenten. Volgens Shell komt de nieuwe doelstelling bovenop eerdere ambities rond het verlagen van emissies van broeikasgassen. Daarnaast wil Shell het routinematig affakkelen van gas in 2025 helemaal stoppen. Hier werd eerder op 2030 gemikt.
De rechtbank in Den Haag bepaalde eind mei dat het bedrijf verplicht is de CO2-uitstoot die het veroorzaakt drastisch te verminderen. In 2030 moet die uitstoot met 45 procent zijn afgenomen ten opzichte van 2019. Ook moet Shell zich inspannen voor een verlaging van de uitstoot van gebruikers. Het bedrijf gaat in beroep tegen die uitspraak, maar moet tot de behandeling daarvan wel al actie ondernemen.
Topman Ben van Beurden zei in een toelichting dat met de nieuwe doelstelling voor de uitstoot de strategie van de Brits-Nederlandse onderneming versneld wordt uitgevoerd. Ook is het volgens Shell een belangrijke mijlpaal op de weg om klimaatneutraal te worden.
Milieudefensie vindt dat de nieuwe doelstelling onvoldoende is. „Het leeuwendeel van de uitstoot van Shell, zo’n 90 procent, zit in de verkoop van de producten. Om aan het vonnis van de rechtbank te voldoen zal Shell dus nog grote stappen moeten zetten. We roepen Shell op om zo snel mogelijk al zijn emissies te halveren, dus ook die van zijn producten”, zegt directeur Donald Pols van Milieudefensie.
Follow This, dat als aandeelhouder van Shell actie voert voor een sterk dalende uitstoot, sluit zich daarbij aan. „De olifant in de kamer is de emissie die vrijkomt wanneer de fossiele brandstoffen worden verbrand. Het zetten van doelen op de operationele emissies is zoals een tabaksfabrikant die belooft zelf minder te gaan roken, maar sigaretten blijft verkopen”, aldus Mark van Baal van Follow This.