Buitenland

Werkgroep moet impasse in Oekraïne doorbreken

De twee pretendenten voor het Oekraïense presidentschap, Viktor Janoekovitsj en zijn tegenstander Viktor Joesjtsjenko, zullen door overleg proberen een einde te maken aan de politieke crisis in hun land. Zij zullen hiervoor een speciale werkgroep oprichten.

Van onze correspondent
26 November 2004 23:57Gewijzigd op 14 November 2020 01:56
KIEV – Terwijl buiten demonstranten wachten op resultaten, zitten in het presidentieel paleis in Kiev delegatieleden van de zittende regering en van de oppositie rond de tafel om de impasse rond de verkiezingen te doorbreken. Onder de aanwezigen onder m
KIEV – Terwijl buiten demonstranten wachten op resultaten, zitten in het presidentieel paleis in Kiev delegatieleden van de zittende regering en van de oppositie rond de tafel om de impasse rond de verkiezingen te doorbreken. Onder de aanwezigen onder m

Dat bleek vrijdagavond laat na afloop van de eerste onderhandelingen tussen de officiële winnaar van de presidentsverkiezingen Janoekovitsj, oppositieleider Joesjtsjenko en de vertrekkende president Leonid Koetsjma.

De gesprekken hadden plaats in aanwezigheid van een aantal Europese en Russische bemiddelaars onder leiding van de Poolse president Aleksandr Kwasnievski. Die was eerder door Koetsjma gevraagd om deze rol op zich te nemen.

De politieke crisis in het land is ontstaan door het omstreden verloop van de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag. Terwijl de centrale kiescommissie Koetsjma’s kroonprins en huidige premier Janoekovitsj tot winnaar heeft aangewezen, beschouwt de oppositie Joesjtsjenko als de nieuwe president van het land.

Zij beschuldigt de autoriteiten ervan de verkiezingsuitslagen ten gunste van Janoekovitsj te hebben vervalst. Ze wordt in deze mening gesteund door onafhankelijke westerse verkiezingswaarnemers. Die hebben op grote schaal onregelmatigheden geconstateerd.

Zowel de VS als de EU erkennen daarom de officiële verkiezingsuitslag niet. Rusland heeft daarentegen Janoekovitsj verwelkomd als nieuwe president. Dit land beschuldigt het Westen ervan zich te mengen in de binnenlandse aangelegenheden van Oekraïne.

Ook gisteren ging de bevolking overal in het land weer massaal de straat op om te demonstreren tegen de omstreden verkiezingsuitkomst. In Kiev blokkeerden tienduizenden demonstranten de belangrijkste regeringsgebouwen, waardoor zelfs Janoekovitsj niet zijn kantoor binnen kon komen.

Hoewel agenten van de oproerpolitie overal in de hoofdstad aanwezig waren, kwam het niet tot een treffen met de demonstranten. Sommigen accepteerden oranje sjaaltjes -het symbool van de oppositie- en een enkele liep zelfs openlijk over naar het Joesjtjsenko-kamp.

Het oosten van het land was gisteren vooral in de ban van mogelijk separatisme. De bestuursvoorzitter van de Oost-Oekraïense provincie Donetsk verklaarde een referendum te willen uitschrijven voor vergaande autonomie. Hij riep andere regio’s in het land op zijn voorbeeld te volgen.

Volgens een woordvoerder van de autoriteiten in Donetsk is autonomie de enige oplossing indien de huidige ’staatsgreep’ van Joesjtsjenko inderdaad zal slagen. Inmiddels hebben de autoriteiten van het aangrenzende Loehansk eenzelfde wens naar buiten gebracht.

Deze door etnische Russen bewoonde regio’s gelden als de belangrijkste machtsbasis van de officieel tot Oekraïense president gekozen Viktor Janoekovitsj. De bevolking in deze gebieden beschouwt de pro-westerse Joesjtsjenko als een vijand voor de zwaar op Rusland georiënteerde zware industrie en mijnbouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer