Kamer: geen bijdrage missie Mali bij komst Russische huurlingen
De Tweede Kamer wil geen bijdrage leveren aan de VN-missie in Mali als dat land ook in zee gaat met Russische huurlingen. Nederland wil volgende maand een militair transportvliegtuig naar het land sturen met bijna negentig militairen ondersteunend personeel.
De overgangsregering in Bamako zou mogelijk een contract willen sluiten met de Russische organisatie Wagner om duizend huurlingen te leveren. Officieel is er nog niets bevestigd, maar al verscheidene Europese landen hebben laten weten te vertrekken uit Mali als de Russen komen.
Volgens Agnes Mulder (CDA) is een bijdrage van Nederland „onverenigbaar” met de aanwezigheid van grote aantallen Russen van Wagner. Voor Ruben Brekelmans (VVD) is het „onacceptabel”. D66’er Sjoerd Sjoerdsma wil strafmaatregelen tegen de Malinese regering als die haar plan met Wagner doorzet.
„We weten nu niet meer dan geruchten”, verklaarde demissionair minister Ben Knapen (Buitenlandse Zaken). Er ligt volgens hem nog geen contract met Wagner. Als de Malinese heersers toch een overeenkomst met het Russische bedrijf afsluiten zal dat „serieuze gevolgen” hebben.
De bewindsman wil niet dat blauwhelmen in een chaotische situatie met huurlingen belanden, maar hij wil ook voorkomen dat door een „minimale inspanning van een bv in Moskou” landen die betrokken zijn bij de missie hun handen aftrekken van Mali. „Dat is voor heel weinig geld heel veel destabilisatie produceren.”
Een meerderheid van de Kamer kan de missie wel steunen als de Russen wegblijven. Wel zijn er zorgen over onder meer de mogelijkheden voor medische evacuatie en de veiligheid van de militairen. De SP voelt niets voor de missie, net als de PVV en Denk. „Het is een falende VN-missie”, oordeelde Gidi Markuszower (PVV).
De Wagner-groep is al actief in meer Afrikaanse landen waaronder de Centraal Afrikaanse Republiek en Libië. De organisatie zou nauwe banden onderhouden met het Kremlin en de Russische huurlingen worden beschuldigd van mensenrechtenschendingen.
De veiligheidssituatie in Mali is volgens Knapen „heel broos”. In een jaar tijd waren er twee militaire staatsgrepen. De VN-missie is er sinds 2013, maar de veiligheid is er niet beter op geworden. Nederland was tussen 2014 en 2019 met enkele honderden militairen in het noorden om informatie te verzamelen. Het doel van de missie is vooral verdere destabilisatie te voorkomen, zei Knapen.