Economie

EU verdeeld over aanpak energiecrisis

De energieministers van de EU-lidstaten zijn het dinsdag tijdens een ingelaste vergadering in Luxemburg niet eens geworden over nieuwe maatregelen om de stijging van de energieprijzen het hoofd te bieden.

Redactie economie
27 October 2021 10:19
Minister Stef Blok (l.) in gesprek met Eurocommissaris Kadri Simson (Energie). beeld EPA, Julien Warnand
Minister Stef Blok (l.) in gesprek met Eurocommissaris Kadri Simson (Energie). beeld EPA, Julien Warnand

Volgens Eurocommissaris Kadri Simson (Energie) is niet de manier waarop de Europese energiemarkt is geregeld het probleem maar de „tijdelijke” uitzonderlijke vraag tegenover onvoldoende aanbod.

De Europese Commissie staat toe dat landen bepaalde maatregelen op nationaal niveau nemen, zoals tijdelijk de btw op energie verlagen of getroffen huishoudens en bedrijven financiële steun bieden. Volgens Simson hebben negentien landen dat al gedaan of gaan ze dat doen.

Tijdens de vergadering wees minister Stef Blok op stappen die Nederland heeft genomen, zoals een voucher van 400 euro als tegemoetkoming voor de energierekening van huishoudens en kleinere bedrijven en extra geld voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie.

Maar Blok zei ook dat de EU niet moet ingrijpen op de energiemarkt, zoals sommige landen als Spanje en Griekenland willen. Nederland heeft samen met acht andere EU-landen waaronder Duitsland en Luxemburg, een verklaring afgegeven tegen ingrijpen. „Ẅe kunnen geen enkele maatregel steunen die strijdig is met de binnenmarkt voor gas en elektriciteit, bijvoorbeeld een ad hoc hervorming van de groothandelsmarkt voor stroom”, stellen de bondgenoten. Blok zei dat de infrastructuur van stroomverbindingen tussen de lidstaten wel verbeterd kan worden.

De Nederlandse energieleverancier Enstroga vraagt klanten die eerder niet akkoord gingen met een verhoging van de tarieven voor stroom en gas nu vrijwillig over te stappen naar een andere maatschappij. Doen zij dit niet en blijven zij klant met de eerder afgesproken lagere tarieven dan vreest het bedrijf voor zijn voortbestaan, zo staat in een brief die dinsdag naar klanten is gestuurd.

Eerder zegde Enstroga de energiecontracten van klanten die niet akkoord gingen met de hogere prijzen vanwege de prijsstijgingen op de markt voor stroom en gas eenzijdig op. Toezichthouder ACM ging daar echter voor liggen, omdat het eenzijdig opzeggen van de levering van stroom en gas in het winterseizoen niet is toegestaan.

De topman van het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco zei dinsdag dat er meer moet worden geïnvesteerd in de olieproductie omdat de productiecapaciteit in de wereld aan het dalen is. Volgens Amin Nasser kunnen de tekorten op de oliemarkt nog groter gaan worden, als bijvoorbeeld weer massaal wordt gevlogen door de versoepeling van de reisbeperkingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer