Economie

Nobelprijswinnares: techsector moet meer doen tegen desinformatie

Grote techbedrijven moeten wereldwijd meer doen om verspreiding van misleidende berichten en het doorgeven van desinformatie te voorkomen. Dat zei Nobelprijswinnares Maria Ressa in een interview met persbureau Bloomberg. De Filipijnse, die onlangs de Nobelprijs voor de Vrede kreeg uitgereikt, haalde in het vraaggesprek ook uit naar Facebook. Het Amerikaanse bedrijf is volgens haar „vooringenomen tegen feiten”.

ANP
26 October 2021 21:48
beeld EPA, Mark R. Cristino
beeld EPA, Mark R. Cristino

Ressa zei in het vooraf opgenomen interview voor Bloomberg Live’s Equality Summit dat het steeds lastiger wordt om feiten en fictie te onderscheiden. „Dit is alsof er een atoombom is ontploft in ons informatie-ecosysteem”, aldus Ressa. „Hoe stoppen we de geest terug in de fles? Ik denk wetgeving, dat is het eerste.”

Ressa noemde de Online Safety Bill van het Verenigd Koninkrijk als een voorbeeld van regelgeving die technologiebedrijven meer verantwoordelijk maakt. Ze waarschuwde echter dat het aannemen van dergelijke wetten jaren kan duren.

Ressa riep Facebook op om zijn nieuwsfeeds aan te passen. Volgens haar is het noodzakelijk om geloofwaardige bronnen in de Filipijnen tijdig voor de presidentsverkiezingen van mei 2022 aandacht te geven. „We zullen geen eerlijke verkiezingen hebben zonder de juiste feiten”, zei ze. „Onze democratie staat op het spel.”

Facebook staat in de VS opnieuw in de belangstelling nadat een klokkenluider had beweerd dat het bedrijf de risico’s van zijn platforms voor het publiek had gebagatelliseerd. Amerikaanse wetgevers overwegen wetten om de privacyregels voor internetbedrijven en de bescherming van kinderen online aan te scherpen.

De Filipijnse journalist deelde de Nobelprijs voor de Vrede met de Russische redacteur Dmitri Moeratov. De twee werden gelauwerd voor hun inspanningen om de vrijheid van meningsuiting te waarborgen. Ressa kreeg de prijs mede voor haar verslaggeving over de drugsoorlog van president Rodrigo Duterte, waarbij duizenden doden zijn gevallen, en voor het documenteren van de verspreiding van nepnieuws via sociale media.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer