Nieuw onderzoek advertentiefraude
Het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) is bezig met een onderzoek in de zorgsector. Dit schadeonderzoek richt zich vooral op oplichting met personeelsadvertenties, zo meldde het SAF vrijdag.
De stichting SAF, een niet-overheidsinstelling, houdt zich bezig met de bestrijding en aanpak van malafide advertentiebureaus en dubieuze uitgeverijen.
Ook is het SAF een onderzoek naar advertentiefraude begonnen in samenwerking met de Centra voor Werk en Inkomen (CWI’s). Volgens de stichting worden de CWI’s al jaren gebruikt als zogenaamd verspreidingsgebied van malafide uitgevers. Die beweren dat ze hun uitgaven verspreiden volgens afspraak met een CWI.
Volgens directeur F. van Eck van het SAF gaan oplichters als volgt te werk. Ze lezen officiële personeelsadvertenties in bijvoorbeeld medische vakbladen en bellen vervolgens de instelling die de advertentie heeft geplaatst. „Ze nemen dan geen contact op met personeelszaken, maar met degene wiens naam en telefoonnummer er bijstaat voor meer informatie over de functie. Vaak is dat een arts met tekenbevoegdheid. Ze hangen dan prachtige verhalen op over plaatsing van de advertentie in een of ander medium dat nooit wordt verspreid. Maar wel volgt er dan een forse factuur”, legt Van Eck uit.
Het SAF is in oktober 2003 opgericht en werkt onder meer samen met het openbaar ministerie, de Bovenregionale Recherche en sinds kort ook met opsporingsdienst FIOD-ECD. Het ministerie van Justitie heeft de stichting een subsidie van 50.000 euro gegeven voor haar werkzaamheden.
Voor Van Eck is samenwerking met justitie van belang om fraudeurs strafrechtelijk te kunnen aanpakken. „Maar dat niet alleen, ook zijn repressieve maatregelen nodig en natuurlijk goede voorlichting over welke bedrijven zich aan advertentiefraude schuldig maken. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties.”