Droogbloem vult de leemte tussen de seizoenen
De bloemen in de tuin hebben hun mooiste tijd gehad. Haal die enkele dahlia, goudsbloem of hortensia die er nog staat naar binnen en maak er een droogboeketje van.
Was de droogbloem decennialang vooral ouderwets en achterhaald, tegenwoordig krijg je die als leuke attentie, compleet met balkje waar je ze in steekt, door de brievenbus.
Sinds kort is er ook een handboek voor de doe-het-zelver op dit gebied: ”Bloemen drogen & droogbloemen”, dat uitvoerig ingaat op de verschillende technieken van het drogen. Schrijver Carolyn Dunster –van huis uit hovenier– geeft allerhande tips over welke bloemen, zaden en grassen geschikt zijn om zelf te kweken en te drogen. Zowel in de tuin als op een klein balkon.
Doordat verse bloemen het hele jaar volop beschikbaar zijn, is het geen kunst elke week iets nieuws op tafel te zetten. Maar Dunster pleit ervoor vaker voor een bos droogbloemen te kiezen, om zo de leemtes tussen de seizoenen op te vullen.
Alle bloemen, kruiden en grassen in het boek zijn voorzien van zowel de gewone naam als hun botanische of Latijnse naam. Zo leer je meteen hoe dat bloemetje in de berm heet en scoor je bij een volgende Kahoot-quiz.
Met de stapsgewijze uitleg over het kweken en zaaien van bloemen en over de diverse methoden van drogen, is het niet moeilijk om de hobby onder de knie te krijgen
Juist door niet alleen te schrijven over het stylen van bloemen, maar over het zaaien en oogsten ervan, levert Dunster een boek dat boven het maaiveld uitsteekt. Komt nog bij: door de scherpe en sfeervolle foto’s is het een plezier om erin te bladeren.
Bloemen drogen & droogbloemen, Carolyn Dunster; uitg. Luitingh-Sijthoff; 176 blz.; € 20,-