Ook laatste Limburgse wasberen gaan naar stichting AAP
Stichting AAP in Almere gaat ook de laatste wasberen opvangen die in Limburg nog vrij rondlopen. Dat laat de provincie Limburg vrijdag weten. De provincie laat de wasberen vangen omdat ze niet in Limburg thuishoren. Volgens een woordvoerder van AAP vormen de roofdieren een gevaar voor inheemse diersoorten. „Ze komen hier van nature niet voor”, zei hij.
Tussen oktober 2019 en maart dit jaar zijn 46 wasberen opgehaald en door stichting AAP opgevangen. Volgens de provincie lopen er nog tussen de 17 en 36 wasberen vrij rond, met name tussen Sittard en Maastricht. AAP hoopt dat ook deze dieren gevangen kunnen worden en niet hoeven te worden afgeschoten.
Die mogelijkheid bestaat wel voor moeilijk te vangen wasberen. Maar in eerste instantie wordt geprobeerd ze te vangen met vangkooien. Volgens de provincie is dat een effectieve methode en lukt het om ook de laatste Limburgse wasberen conform Europese regelgeving uit de natuur weg te halen. De afgelopen dagen zijn al vijf wasberen gevangen.
„De dieren worden in de quarantaine van AAP in Almere opgevangen, medisch gecheckt en zo nodig ontwormd als ze de ook voor mensen gevaarlijke wasberenspoelworm bij zich dragen”, meldt de provincie.
„De wasberen in Nederland hebben er niet om gevraagd om in Europa uitgezet te worden, dus blijven we ons ervoor inzetten dat ze niet doodgeschoten worden nu blijkt dat ze hier heel goed gedijen”, aldus directeur David van Gennep van AAP. „We hebben de afgelopen twee jaar laten zien dat het anders kan en gaan hier graag mee door tot de laatste Limburgse wasbeer veilig bij ons is.”
Anders dan eerder gedacht zijn de „Limburgse” wasberen niet afkomstig uit het naburige Duitsland. Ze blijken een lokale oorsprong te hebben. Vermoedelijk zijn ze ontsnapt in de regio of stammen ze af van ontsnapte dieren, stelt de provincie op basis van DNA-onderzoek van het RIVM.
Maar de wasberen blijven hun leefgebied wel uitbreiden in Duitsland en België. Naar verwachting zullen de „buitenlandse” wasberen over een aantal jaar de Nederlandse grens bereiken. „Wat de gevolgen zijn voor de bestrijding van wasberen wanneer ze zich vast in Nederland vestigen is onbekend”, aldus de provincie.