Buitenland

Zuid-Korea stuurt voor het eerst eigen raket naar de ruimte

Zuid-Korea heeft voor het eerst een ruimteraket gelanceerd die in eigen land is ontwikkeld. De tientallen meters lange KSLV-II, die ook wel de Nuri wordt genoemd, is gelanceerd in het gebied Goheung en bereikte binnen enkele minuten een hoogte van 600 kilometer. De raket moest als proef een satelliet in een baan om de aarde brengen, maar dat mislukte.

ANP
21 October 2021 11:12Gewijzigd op 21 October 2021 13:26
beeld AFP
beeld AFP

De ontwikkeling van de ruim 47 meter lange raket heeft ongeveer tien jaar geduurd en zo’n 2 biljoen won (1,4 miljard euro) gekost. De lancering is een mijlpaal voor Zuid-Korea. Dat groeide de afgelopen decennia uit tot de twaalfde economie van de wereld, maar bleef achter op ruimtevaartgebied. Aziatische landen als China, Japan en India hadden al wel geavanceerde ruimtevaartprogramma’s.

Ook buurland Noord-Korea heeft al eens een satelliet in een baan om de aarde gebracht. Dat gebeurde in 2012 en was door westerse landen met argwaan gevolgd. Die zagen de lancering als een verkapte rakettest. Het stalinistisch bestuurde Noord-Korea zorgt met enige regelmaat voor internationale onrust door ballistische raketten te testen en dreigende taal te uiten richting andere landen.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in volgde de lancering van donderdag vanuit ruimtevaartcentrum Naro, waar de raket opsteeg. Hij beloofde dat flink geïnvesteerd zal worden in de ruimtevaartsector. Zo moet zijn land flinke stappen vooruit kunnen zetten als „ruimtemacht”.

Moon moest evenwel toegeven dat de lancering van de Nuri geen onverdeeld succes was. Hij verklaarde volgens plaatselijke media dat hij trots is op het verloop van de missie, maar zei ook dat het niet lukte om een satelliet in een baan om de aarde te brengen. Zuid-Koreaanse functionarissen zeggen dat ze nog uitzoeken wat precies is misgegaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer