Cuijk herbouwt Romeinse tempel
In het Brabantse dorp Cuijk wordt een Romeinse tempel herbouwd in de voormalige pastorietuin bij de rooms-katholieke Martinuskerk. De tempel is onderdeel van een uitgebreid plan om de Romeinse geschiedenis van Cuijk zichtbaarder te maken.
Een meerderheid van de gemeenteraad van Cuijk stemde deze maand in met de ideeën voor promotie van het Romeinse verleden. De tempel, 100 vierkante meter groot, wordt een zo getrouw mogelijke reconstructie van een Gallo-Romeinse tempel die in Cuijk heeft gestaan.
Gedurende de bijna vier eeuwen van Romeinse aanwezigheid in zuidelijk Nederland was Cuijk een belangrijk regionaal handelscentrum. Vanaf de tweede eeuw na Christus tot het begin van de vierde eeuw was de tempel in gebruik. Deze stond op enkele tientallen meters van de nieuwe plek. Waarschijnlijk werd Mercurius, de god van de reiziger en van de handel, er vereerd. Gedeelten van fundamenten van de oude tempel zijn in de jaren zestig van de vorige eeuw teruggevonden bij opgravingen.
De gemeente Cuijk draagt voor de herbouw 219.000 euro bij. Dat bedrag moet formeel nog worden goedgekeurd door de raad van de nieuwe gemeente Land van Cuijk, waarin Cuijk per 1 januari opgaat. De lokale initiatiefnemers leggen, onder meer uit financiële acties, ruim 90.000 euro op tafel.
De herbouw heeft een cultuurhistorisch educatief doel. „In woord en beeld wordt in en rondom de tempel getoond hoe onze verre voorouders hun godsdienst beleefden”, aldus de initiatiefnemers. Zij denken aan rondleidingen, lezingen, de jaarlijkse Romeinendag, culturele activiteiten en voorstellingen, cursussen en workshops over Romeinse thema’s.