Mogelijk nog veel meer ‘toeslagenkinderen’ uit huis geplaatst
Mogelijk zijn er nog veel meer dan circa 1100 ‘toeslagenkinderen’ uit huis geplaatst. „Dat het een onderschatting is, weet ik wel zeker. Ik denk dat je het sowieso wel kan verdubbelen.”
Dat zei gedupeerde Janet Ramesar dinsdag tegen nieuwsplatform Binnenlands Bestuur. Haar zoon werd in 2019 uit huis geplaatst.
In de periode van 2015 tot en met 2020 zijn „bij benadering” 1115 kinderen van gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire uit huis geplaatst. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam tot dit aantal na onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Het statistiekbureau weet niet bij hoeveel uit huis geplaatste kinderen er een oorzakelijk verband is met de toeslagenaffaire. „Daarvoor zou aanvullend onderzoek nodig zijn, en zo’n verzoek ligt er nu niet”, aldus een woordvoerder.
In de talkshow OP1 wees Ramesar er dinsdagavond op dat de toeslagenaffaire al in 2005 begon. „Dit is alleen nog maar tussen 2015 en 2020”, twitterde SP-Kamerlid Peter Kwint dinsdag. „Terwijl we allemaal weten dat dit schandaal al veel eerder begon.” Hij wil dat er een groter onderzoek komt.
Daarnaast betreffen de CBS-cijfers alleen kinderen die zowel te maken hadden met jeugdbescherming (een door de rechter dwingend opgelegde maatregel) als met jeugdhulp met verblijf buiten het eigen gezin. Omdat de uithuisplaatsing van haar zoon zonder tussenkomst van de rechter gebeurde, telt dat geval niet mee in de statistieken, aldus Ramesar bij OP1. Daarnaast staat in het artikel op Binnenlands Bestuur dat er geen sprake van verblijf buiten het eigen gezin was, doordat haar zoon terechtkwam bij zijn vader.
Ongelooflijk leed
Achter het bericht van het CBS „gaat ongelooflijk leed schuil. Het lijkt erop dat kinderen, mede veroorzaakt door het toeslagenschandaal, uit huis geplaatst zijn, met alle gevolgen van dien”, schrijven onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt, Inge van Dijk (CDA), Peter Kwint (SP), Don Ceder (CU) en Farid Azarkan (DENK) in een reactie.
Het vijftal wijst erop dat „journalisten en Kamerleden al maanden om deze informatie vragen.”
De politici verwachten van de regering dat zij „een toelichting geeft, met een plan komt, perspectief biedt aan deze kinderen en ouders, een telefoonnummer klaar heeft en een brief schrijft aan de ouders, de kinderen en de Kamer. Dat is het minste wat ze de ouders en kinderen verschuldigd is.”
Het CBS plaatste maandag het bericht ”Uithuisplaatsingen onder gedupeerden toeslagenaffaire” op haar website, met daarbij een Excelbestand. Het duurde meer dan 24 uur voordat de informatie, die niet tussen de laatste nieuwsberichten, maar elders op de CBS-site staat, breed werd opgepikt.
Het kabinet heeft nog niet gereageerd op de informatie van de rekenmeester.