Specialisten willen vergoeding medicijn
Medisch specialisten willen dat het ministerie van Volksgezondheid het dure medicijn Velcade erkenning geeft. Het medicijn kan volgens de artsen het leven redden van patiënten met de ziekte van Kahler, een vorm van bloedkanker. In Nederland lijden relatief weinig mensen aan de ziekte. Ziekenhuizen betalen het medicijn tot nu toe zelf.
Specialisten van diverse ziekenhuizen en de patiëntenvereniging van de ziekte van Kahler hebben dit vrijdag aan het ministerie van Volksgezondheid gevraagd. Een behandeling met Velcade kost per patiënt ongeveer 30.000 euro per behandeling.
In Nederland lijden ongeveer 2500 patiënten aan de ziekte. Ongeveer 60 procent van hen sterft binnen vijf jaar. Per jaar komen er 750 nieuwe patiënten bij.
Het medicijn Velcade is sinds kort in Nederland beschikbaar. Het kon worden ontwikkeld door onderzoek van de drie wetenschappers A. Chiechanover en A. Hershko uit Israël, en I. Rose uit de Verenigde Staten. De drie krijgen begin december de Nobelprijs voor de Scheikunde voor hun werk.
Volgens de specialisten kan het sterftecijfer onder de patiënten fors omlaag worden gebracht nu het medicijn in Nederland verkrijgbaar is. Ze willen dat het middel erkenning krijgt zodat het op een lijst van dure geneesmiddelen wordt gezet. Ziektekostenverzekeraars vergoeden medicijnen die op deze lijst staan, gedeeltelijk. De ziekenhuizen hoeven dan niet meer alleen voor de kosten op te draaien.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het middel nog experimenteel. Een woordvoerder zegt dat academische ziekenhuizen een apart subsidiepotje hebben voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.