Amnesty: coronapandemie heeft negatieve impact op persvrijheid
Amnesty International waarschuwt de internationale gemeenschap voor de negatieve gevolgen die de coronapandemie heeft op de vrijheid van meningsuiting en onafhankelijke berichtgeving in de media.
„Het recht op vrijheid van meningsuiting is wereldwijd aangevallen in de context van de Covid-19-pandemie en heeft de gevaren van de volksgezondheidscrisis vergroot”, aldus de mensenrechtenorganisatie. „Vrijheid van meningsuiting is van vitaal belang omdat een vrije stroom van nauwkeurige, op feiten gebaseerde en tijdige informatie het bewustzijn vergroot over gezondheidsrisico’s en hoe deze te voorkomen en aan te pakken.”
Door repressieve overheidsmaatregelen werden veel mensen afgesneden van informatie over het virus en wisten ze volgens Amnesty niet hoe ze zichzelf en de mensen om zich heen moesten beschermen. In hun rapport wordt de wijze waarop China informatie achterhield over corona als een bijzonder noodlottig voorbeeld genoemd.
Al in december 2019 probeerden medisch personeel en burgerjournalisten in de Chinese stad Wuhan aandacht te vragen voor de uitbraak van de toen nog onbekende ziekte. In plaats van dat er naar hen geluisterd werd, werden ze door de regering vervolgd voor hun acties, zo staat in de rapportage. Volgens Amnesty waren tegen februari 2020 5511 mensen die informatie hadden gepubliceerd over de uitbraak onderzocht vanwege „verzinsels en opzettelijke verspreiding van valse en schadelijke informatie”.