Nieuwe liberale regering stemt Marokkaanse christen hoopvol
De enorme verkiezingsnederlaag van de islamitische regeringspartij en het aantreden van een nieuw liberaal kabinet stemt christenen in Marokko voorzichtig positief over de toekomst.
De islamitische Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) kreeg tijdens de verkiezingen in september een enorme dreun. De partij, die kort na de Arabische Lente aan de macht kwam en de politiek sindsdien domineerde, kelderde van 125 naar slechts 13 zetels in het parlement.
Het was de steenrijke zakenman Aziz Akhannouch die er met de winst vandoor ging. Zijn liberale RNI-partij werd met 97 van de 395 zetels de grootste speler op het politieke toneel. De Marokkaanse koning Mohammed VI benoemde vorige week de nieuwe coalitieregering, die onder leiding staat van Akhannouch.
Marokkaanse christenen –naar schatting telt het land er enkele tienduizenden– zijn voorzichtig positief over de politieke wissel die heeft plaatsgevonden.
Een van hen, Youssef Ahmed, is vooral te spreken over nieuwe politiek leider van het land, zei hij onlangs tegen Christianity Today. „Akhannouch is een zakenman. Of je nu de zon of de maan aanbidt, het maakt hem niet uit”, klinkt het. „Hij zal niemand vervolgen.” Imounan, een kerkplanter uit de zuidelijke stad Agadir, is stelliger. „God heeft onze gebeden verhoord en nu hebben we de regering die we wilden.”
Tolerantie
Ook Adam Rabati, voorzitter van de Marokkaanse Christelijke Unie, is niet rouwig om het verlies van de PJD. Onder het islamistische bewind van die partij volgde „een aanzienlijke achteruitgang op het gebied van mensenrechten.” Maar met de nieuwe regering zullen christenen „nog steeds moeten vechten” voor hun rechten, verklaarde hij tegen de Spaanse nieuwswebsite Protestante Digital.
De eerste signalen zijn positief te noemen. Maandag presenteerde Akhannouch zijn plannen aan het parlement. Hij benadrukte onder meer het belang van onderwijs om de opkomende generatie de waarden van openheid en tolerantie tussen religies bij te brengen.
Beschermer
Het is echter vooral de Marokkaanse koning die de touwtjes stevig in handen heeft, en niet de politiek. Uiteindelijke beslissingen ten gunste van religieuze minderheden moeten dan ook vooral van hem komen.
Het islamitische Marokko onder Mohammed VI staat te boek als vooruitstrevend, in ieder geval in vergelijking met de landen in de regio. In 2019 presenteerde de koning het land tijdens een bezoek van de paus als een moderne natie met een gematigde islam.
Tegelijkertijd noemt de grondwet Mohammed VI de „leider van de gelovigen.” Als officieel beschermer van de islam is het dan ook maar de vraag of onder zijn leiding meer religievrijheid in het verschiet ligt. De grondwet garandeert vrijheid van denken en het recht om godsdienstige zaken te beoefenen, maar erkent geen andere religies dan de islam en het jodendom. Het „aan het wankelen brengen” van een moslim is strafbaar.