Economie

Wat levert overstappen naar een andere zorgverzekeraar op?

Al jaren hebben wij onze zorgverzekering bij dezelfde verzekeraar. Overstappen lijkt ons veel gedoe en we vragen ons af wat het nou echt oplevert.

Karin Radstaak
14 October 2021 16:31
Wat vergoedt de verzekering aan tandartskosten? beeld ANP, Pieter Stam de Jonge
Wat vergoedt de verzekering aan tandartskosten? beeld ANP, Pieter Stam de Jonge

Vanaf volgende maand proberen zorgverzekeraars u weer over te halen om over te stappen. Dat is geen must. Of u wilt overstappen of niet hangt vooral van uw wensen en financiële mogelijkheden af.

Hoe dan ook is het wél goed om jaarlijks uw zorgverzekering onder de loep te nemen om te kijken of uw verzekering nog wel bij u past. Als u kinderen verwacht, biedt een andere verzekeraar misschien wel een beter gezinspakket. Of komt een goedkopere verzekeraar u financieel beter uit?

De basisverzekering is overal hetzelfde, u mag ook nergens worden geweigerd voor de basisverzekering, maar in aanvullende verzekeringen zitten verschillen en hiervoor mag een verzekeraar u wél weigeren. Ook uw huidige verzekeraar kan voorwaarden hebben voor wijzigingen in de aanvullende verzekering die u op dat moment niet goed uitkomen.

U wilt bijvoorbeeld een uitgebreider pakket voor fysiotherapie, maar als uw huidige verzekeraar dat weigert, kan het goed zijn om verder te kijken.

Financieel zijn de verschillen tussen de verzekeringen niet heel groot, het gaat vaak om enkele tientjes premie, maar het verschil kan hem ook zitten in de korting die u krijgt als u uw eigen risico verhoogt. Als u tot nu toe uw eigen risico nauwelijks hoeft aan te spreken, kunt u ervoor kiezen om dat te verhogen. U krijgt dan korting op de premie die u betaalt.

Of u krijgt korting als u de premie in één keer betaalt. Soms kunt u uw eigen aanvullende pakket samenstellen waardoor de premie hoger of lager uitvalt.

Ook is er het verschil tussen de naturapolis en de restitutiepolis. In het kort betekent dat bij de naturapolis de verzekeraar afspraken heeft met een aantal zorgverleners. Als u met uw klachten naar die zorgverleners gaat, wordt bijvoorbeeld alles vergoed, maar gaat u naar een ander – met wie de verzekeraar geen contract heeft – betaalt u een deel van de rekening (of misschien wel de hele rekening) zelf. Met een restitutiepolis kunt u naar elke zorgverlener van uw voorkeur gaan.

Er is kortom, heel veel waar u naar kunt kijken om te ontdekken of overstappen voor u zinvol is. Belangrijk daarbij is dat u voor uzelf prioriteiten vaststelt. Hoe belangrijk is de hoogte van de premie voor u? Welke zorg heeft u nodig? Hoe hoog zijn uw tandartskosten en wat vergoedt de verzekering?

Maar ook: hoe moet u declareren? Vindt u het belangrijk dat de verzekeraar goed telefonisch bereikbaar is? U kunt gebruik maken van vergelijkingssites, maar kijk dan het liefst niet bij één van de sites, maar bij meerdere. En wat betreft het eigen risico: hoe hoog het ook is, het is altijd goed om het bedrag van uw eigen risico achter de hand te hebben. Mocht u ineens toch hogere kosten hebben dan verwacht, dan kunt u die zonder problemen betalen. Heeft u besloten om over te stappen, doet u dat dan vóór 31 december.

De auteur is communicatieadviseur bij het Nibud.

Meer over
Kwestie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer