„Vragen ook belangrijk voor gewone bijbellezers”
„De vragen waarop wij ons bezinnen, zijn ook voor gewone bijbellezers van belang.”
Dat zegt prof. dr. G. C. den Hertog wanneer hij verhaalt hoe het idee rees om het symposium ”Over leesgedrag en leergezag” te beleggen. Samen met prof. Peels nam hij, namens de Apeldoornse Theologische Universiteit, de organisatie van het symposium op zich. „Via boeken en kranten maken gewone bijbellezers en hun kinderen kennis met kritische gedachten over Bijbel en christendom. Het is van belang om te weten wat er leeft onder theologen in evangelicale en gereformeerde kringen. Lukt het om in de kille wind van de historisch-kritische bijbelwetenschap met een warm hart en een helder verstand zicht te houden op het gezaghebbende spreken van God in Zijn Woord?
De hoogleraren Talstra en Van der Kooi zijn van mening dat het Kuitert-tijdperk aan de Vrije Universiteit tot een onvruchtbare boedelscheiding tussen de bijbelwetenschap en de dogmatiek geleid heeft. Wij in Apeldoorn volgen de ontwikkelingen in de bijbelwetenschap met belangstelling. We willen de vragen die daardoor voor de gereformeerde theologie worden opgeroepen, eerlijk onder ogen zien. Zo zijn we ertoe gekomen samen dit symposium te organiseren. De VU wilde dat de breedte van haar theologische faculteit aan het woord zou komen. Verder hebben we vertegenwoordigers uit de Nederlands Gereformeerde Kerken en evangelicale kringen gezocht.
We hebben vandaag eerlijke verhalen gehoord over wat er leeft. Het is duidelijk dat evangelicale en gereformeerde kringen in beweging zijn. Op dit symposium wisselen wij kritisch met elkaar van gedachten over de vraag of deze beweging wel de goede kant uit gaat. In de verhalen die ik gehoord heb, trof mij dat ze in hoge mate sporen. De meeste sprekers legden veel nadruk op het huidige postmoderne levensklimaat.”