Binnenland

Oorlogsmuseum in Overloon viert 75-jarig bestaan

Het oudste museum over de Tweede Wereldoorlog in West-Europa, het oorlogsmuseum in Overloon, viert donderdag zijn 75e verjaardag. Dat gebeurt op de dag waarop Overloon 77 jaar geleden werd bevrijd. In Overloon worden bij die gelegenheid drie bijzondere mijlpalen onthuld.

ANP
13 October 2021 19:37

De herdenking begint met de onthulling aan de A73 van een Remembrance Site Vector. Deze metershoge wegwijzer in het voetspoor van de geallieerde opmars tussen Londen en Berlijn vertelt het verhaal van de slag bij Overloon. De wegwijzer aan de A73 hoort tot de grootste in zijn soort van alle wegwijzers die langs de Liberation Route Europe staan, aldus een woordvoerder van de gelijknamige stichting.

Via de Liberation Route rukten de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog op naar Berlijn. Langs de Liberation Route verwijzen wegwijzers naar belangrijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. De onthulling van de nieuwe wegwijzer langs de A73 in Overloon krijgt, mits het weer dat toelaat, extra glans door een flyby met twee historische vliegtuigen. De wegwijzer is ontworpen door de befaamde architect Daniel Libeskind, onder meer bekend als ontwerper van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam.

Donderdag krijgen ook honderd graven op Overloon War Cemetery 77 jaar na de bevrijding weer een gezicht. In het bijzijn van commissaris van de Koning Ina Adema van Noord-Brabant worden de eerste honderd portretfoto’s gepresenteerd van de soldaten die hier begraven zijn. Adema onthult er de honderdste portretfoto van de enige hier begraven Nederlander, Wil van der Burgt. Op het kerkhof liggen 281 gesneuvelde militairen.

Terwijl Overloon na de bevrijding nog volledig in puin lag na de door de Duitsers verloren slag, legde een inwoner van het dorp, Harrie van Daal, samen met een bosarbeider een plan voor aan de burgemeester en de pastoor om een oorlogsmuseum op te richten. In 1946 was het zover en was het oorlogsmuseum een feit, als eerste in Europa.

Het museum viert zijn jubileum donderdag door de ingebruikname van een hal waarin een in 1945 neergestorte Lancaster NN775 bommenwerper is gereconstrueerd. Het vliegtuig van 21 meter lang en 31 meter breed bestaat uit meer dan 2000 grote en kleine wrakstukken, opgegraven in het Belgische Glabbeek waar het in 1945 neerstortte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer