Proefpersonen CureVac kunnen ander coronavaccin krijgen
Mensen die als proefpersoon hebben meegedaan aan een onderzoek met het coronavaccin van het Duitse Curevac kunnen een ander vaccin bij de GGD krijgen. Dat laat het UMC Utrecht weten, dat het onderzoek met het middel leidde. Deelnemers zijn dinsdagavond laat ingelicht. Aan de Nederlandse studie doen zo’n 3000 mensen mee.
CureVac maakte dinsdag bekend dat het bedrijf stopt met de ontwikkeling van het coronavaccin. Ook de beoordeling van het middel door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) wordt afgebroken. Het vaccin wordt dus niet geregistreerd als officieel coronavaccin in Europa.
Dat betekent dat proefpersonen die CureVac hebben gehad geen vaccinatiebewijs krijgen. Zij kunnen dus ook niet zonder zich te laten testen een coronatoegangsbewijs krijgen, waarmee ze naar onder meer restaurants, concerten en op vakantie kunnen. Door zich te laten inenten met een vaccin dat wél geregistreerd staat, zoals dat van Pfizer/BioNTech, krijgen ze alsnog een vaccinatiebewijs.
Mensen horen pas tegen het einde van de twee jaar durende studie of ze het werkende vaccin hebben gekregen, of een placebo. Ze kunnen ook zelf tussentijds vragen wat ze hebben gehad. Zowel mensen die een placebo kregen als mensen die wel een dosis van het vaccin hebben gehad, kunnen zich laten inenten met een ander, geregistreerd middel. Volgens het UMC Utrecht levert het zetten van een extra vaccin geen gevaar voor de gezondheid op.
Het ziekenhuis laat weten dat de studie, in samenwerking met het Amphia Ziekenhuis in Breda, het Amsterdam UMC en de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar, wordt voortgezet. Ook deelnemers die een ander vaccin nemen, kunnen blijven meedoen. De CureVac-prikken zijn volgens het UMC Utrecht in alle gevallen lang genoeg geleden gezet om onderscheid te kunnen maken tussen eventuele bijwerkingen van de verschillende vaccins.